Werner György értesítése alapján: A tbc gyógyításának történetét bemutató kiállítás nyílt a gyulai kórházban

Fotó: semmelweis.hu

„Lélegzet metsző tűzben – a tbc gyógyítása Magyarországon” címmel nyílt poszterkiállítás a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvostörténeti vándorkiállítása három hétig látható Gyulán.

– A tuberkulózis ma Magyarországon már ritkán fordul elő, de az 1920-as években a rossz gazdasági körülmények és szegénység miatt minden negyedik haláleset a morbus hungaricusként elhíresült betegség miatt következett be. A későbbiekben az újszülött korban kötelező BCG-védőoltás bevezetésének köszönhetően egyre kevesebb lett a tbc-s beteg és ma már a szűrése sem kötelező, kivéve, ha a járványügyi adatok alapján ezt valamilyen térségben el nem rendelik – emelte ki a tárlatot megnyitó köszöntőjében dr. Becsei László főigazgató főorvos.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főigazgatója a vándorkiállításról elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a pulmonológiai intézet szervezett egy időszakos kiállítást a múzeumban, az ötletet azonban tovább vitték, és 2023 januárjától háromhetenként az ország különböző pontjain olyan intézményekben mutatják be, ahol tüdőgyógyászati osztályok működnek. Dr. Kovács Gábor hozzátette: a tuberkulózis nem csak arra tanít minket, hogyan lehet egy betegséget leküzdeni, hanem arra is rávilágít, miként lehet szervezetten és hatékonyan dolgozni az egészségügyben.

– Ez egy kultúrtörténeti kiállítás is, amely tükröt tart az orvostudomány történelmének – fogalmazott. 

Az eseményen elhangzott: a tüdőgyógyászati részleg kialakítása Gyulán Lukács György egykori vármegyei főispán nevéhez fűződik, akinek a kezdeményezésére építették a József szanatóriumot a Lugos erdő mellett. Az 1907-ben megnyíló intézmény kezdetben 100 ággyal működött, majd a későbbi évek során 300 ágyasra bővült.

– Az 1953-ban megjelent BCG-oltás, és a különböző gyógyszerek segítségével a tbc-t sikerült leküzdeni, így a betegség egy Békés vármegyében ritkán előforuló kórképpé szelídült. Gyógyításának története a kezdetektől a jelenig látható ezen a poszterkiállításon – mondta el kérdésünkre dr. Laczó Ibolya a Békés Vármegyei Központi Kórház Aktív Tüdőgyógyászati Osztályát vezető főorvos.

Forrás: behir.hu

https://behir.hu/a-tbc-gyogyitasanak-torteneterol-nyilt-kialitas-a-gyulai-korhazban