Dr. Bakos Zoltán: 2025: Jókai Mór és Klebersbeg Kunó emlékév

Fotó Magyarországi Evangélikus Egyház

Az Országgyűlés 2024. április 30-án két határozatot fogadott el.

Az első szerint Jókai Mór születésének 200. évfordulója alkalmából a 2025-ös évet Jókai Mór- emlékévvé nyilvánították.

Az Országgyűlés támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, oktatási anyagok és művészeti alkotások készítését, amelyek Jókai Mór életművével kapcsolatosak és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

Jó lenne elérni, hogy ne csupán kötelező tananyag legyen az írófejedelem munkássága, hanem a fiatalok és az idősek egyaránt vegyék kezükbe a hatalmas életmű legalább egy-egy darabját.

Klebersberg Kunó születésének 150. évfordulójára emlékezünk majd 2025-ben.

Az Országgyűlés vele kapcsolatban is támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, oktatási és ismeretterjesztési anyagok, művészeti alkotások készítését, melyek az ő művelődési, oktatási, tudománypolitikai és kulturális tevékenységével kapcsolatosak és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez. Sajnos több évtized távlatából is meg kell állapítanunk, hogy igen kevés olyan kultúrpolitikus volt történelmünkben, aki hasonlóan maradandót tudott alkotni, mint ő.

Javaslom, hogy a Polgári Kisgazdák a saját területükön már most kezdjék meg az előkészületeket, hogy mindkét neves személyiséggel kapcsolatban méltó megemlékezésekre kerüljön majd sor. 

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő