Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: Nehéz napok várnak az allergiásokra

Fotó: napidoktor.hu

Tovább erősödhet a pollenterhelés a napokban. A parlagfű pollenkoncentrációja helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, elsősorban az Alföldön és az ország déli tájain. Szakemberek szerint nemcsak a parlagfű, hanem a csalánfélék pollenje is okozhat tüneteket az allergiások körében.

Most hétvégétől tüneteket okozhat a parlagfű virágzása. A pollenkoncentráció helyenként már eléri a közepes szintet: elsősorban az Alföldön és az ország déli tájain.

Nagyon kedvezett a parlagfű növekedésének ez a csapadékos időjárás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) országszerte 21 helyszínen telepített pollenfigyelő állomásokat. A berendezések előrejelzései sokat segíthetnek az allergiásoknak – mondta az intézet szakértője a Kossuth Rádióban.

„Nem csak a parlagfüvet, hanem az éppen aktuális parlagfüvet monitorozzuk, illetve előre jelezzük, ez megtalálható az NNK honlapján. Fontos, hogy nem csak a parlagfű-allergiásoknak kell felkészülniük, hanem a csalánfélék koncentrációja is magas” – magyarázta a szakember.

A közmédia is kiemelten foglalkozik a pollenadatokkal a nyári időszakban. Az időjárás-jelentések főbb kiadásai után naponta többször is megmutatja a friss adatokat.

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás vagy éppen orrdugulás – ezek az allergia fő tünetei. De a szem és a szájpadlás viszketése is többeknél előfordulhat.

Egy kutatás szerint a 13–59 éves korosztály 30 százaléka érintett, sokan azonban mégsem veszik elég komolyan a tüneteket és nem fordulnak orvoshoz.

Forrás: hirado.hu