Mi az a TeSzedd!?

halasinfo.hu

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár nyolcadik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket.  Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj!  Ezt az e-mail címeddel vagy a Facebook profiloddal tudod megtenni. Ha előbbit választod, akkor keresd visszaigazoló levelünket postafiókodban. Ha a regisztráción túl vagy, akkor már léphetsz is be a TeSzedd! Infopontba az e-mail címeddel és a jelszavaddal vagy Facebook profilod segítségével.

Regisztráltam és beléptem! Hogyan tovább?

Döntsd el, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) vagy koordinátorként csatlakozol az akcióhoz, de ne feledd, jelentkezésedet legkésőbb 2019. március 3-án éjfélig várjuk. Önkéntesként nincs más dolgod, mint csatlakozni egy már meglévő találkozási ponthoz és részt venni az akcióban. Ha koordinátornak jelentkezel, azzal vállalod, hogy ott helyben Te magad kézben tartod a szemétgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy átveszed, a helyszínre viszed és kiosztod a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket, aláíratod a jelenléti ívet, koordinálod az eseményeket, majd az akció után jelzed, hogy hol hagytátok a megtöltött zsákokat. Ha van kedved, küldhetsz nekünk egy rövid beszámolót és képeket is az akcióról.

Mikor menjek…

Március 18-án, 19-én, 20-án, 21-én, 22-én, 23-án vagy 24-én. Sőt, akár mindennap jöhetsz, csak lehetőleg egy nap egy helyre jelentkezz be vagy hozz létre találkozási pontot.

… és hova?

Ha önkéntesnek jelentkezel, akkor a „Hol szedjem?” menüpont térképes keresőjében válaszd ki a megfelelő napot, majd keresd meg a számodra legmegfelelőbb helyszínt. Ezt követően irány a TeSzedd Infopont, regisztrálj vagy jelentkezz be! Ha helyi koordinátor leszel, Te hozol létre találkozási pontot, ott, ahol Te szeretnéd. Ehhez lépj be a TeSzedd! Infopontba és a {Koordinátornak jelentkezem} menüpontban töltsd ki az adatlapot. Ha minden stimmel, és a rendszer jóváhagyja, a találkozási pontod felkerül a térképre. (Ez egy kis időt vesz igénybe, ne ess kétségbe, ha csak másnap jelenik meg a térképen!)

Mettől meddig tart a „nagytakarítás”?

Ha önkéntesnek jelentkezel, akkor a koordinátor által megadott időpontra érkezz a találkozási pontra. Ha koordinátornak jelentkezel, akkor Te adod meg a kezdési időpontot a találkozási pontod létrehozásakor. Fontos, hogy ne késs el, azért hogy együtt tudjon elindulni a csapat szemetet szedni! Az akció minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.

Esőnapra is gondolj!

Ha reggel úgy tűnik, hogy az időjárás áthúzza a számításotokat és csöpörög az eső, először is ne ess kétségbe! Akár koordinátor, akár önkéntes vagy, lehetőség szerint menj el a találkozási pontra! Egyrészt azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy a szemétszedés helyszínén is esik. Másrészt pedig, ha mégis csöpörög az eső, a találkozási ponton majd együtt eldöntitek, hogy bevállaljátok az adott napot a szemétszedésre, vagy kijelöltök közösen egy esőnapot. Ha rosszabb a helyzet, és leszakadt az ég, akkor ne indulj el otthonról! Keressétek egymást a helyi koordinátorral telefonon vagy e-mail-ben, és úgy egyeztessetek az esetleges esőnapról! Esőnapot kizárólag a TeSzedd! hét napja alatt tudtok tartani.

Merre szedhetek szemetet?

A szemétszedés pontos helyét a koordinátor határozza meg: az lehet magánterület és közterület is. (Csak arra figyelj, hogy engedély nélkül ne lépj be magánterületre és ne akadályozd a forgalmat!) Ha valami nem világos a számodra, akkor kérdezd a koordinátort! Ha pedig koordinátor vagy, ügyelj arra, hogy a szemétszedő csapatodban biztosan mindenki ismerje és tartsa is be a szabályokat!

Mit „teszeddhetek”?

Csak olyan szemetet, ami nem veszélyezteti a testi épséged és az egészséged.   A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Nem gyűjtünk zöldhulladékot sem!  Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák.   A TeSzedd! keretében nem gyűjtünk szelektíven,  mert ezek a hulladékok általában szennyezettek, ezért nem hasznosíthatóak.

Hogyan zajlik az akció?

Szemétszedés előtt a koordinátor tart egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben, majd aláírjátok a jelenléti ívet. Ezután szétosztja a koordinátor a szedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. Fontos, hogy a megtöltött zsákokat egy közös, jól látható helyen hagyjátok. Ezzel megkönnyítitek a koordinátor és a szemét elszállítóinak dolgát. Az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról mi gondoskodunk.

Mit vigyek magammal?

Olyan dolgokat, amelyekre szükséged lehet napközben, így például enni- és innivaló, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza, zárt ruhában gyere, olyanban, amilyenben jól érzed magad és nem ázol el!

Kivel szedhetek?

Bárkivel, akivel jól érzed magad! 🙂 Ha önkéntes szeretnél lenni, jelentkezhetsz egy találkozási pontra egyedül, de csatlakoztathatsz egy egész csoportot is, hozhatod a családod, a barátaidat, a munkatársaidat, vagy akár egy egész iskolai csoportot! Egy ilyen akció még a munkahelyi közösségekre is jó hatással van, olyan, mint egy csapatépítő tréning…

Koordinátor leszel? Ezekre figyelj!

  • Csak akkor lehetsz koordinátor, ha legalább 10 főt mozgósítani tudsz.
  • Létrehozhatsz nyílt és zárt találkozási pontot is. A nyílt találkozási ponthoz bárki csatlakozhat, a zárthoz pedig csak azok, akiket Te csatlakoztatsz.
  • Te adod meg, mikor és hol szeditek a szemetet, és azt is, hogy hány fő szedhet ott. Ehhez célszerű előzetesen felmérned a terepet, mert a helyszín és a szemétszedők száma a szemét mennyiségétől függ.
  • Meg kell adnod egy olyan címet, ahol napközben át tudod venni az eszközöket. Az átvett eszközöket neked kell a szemétszedés helyszínére szállítani.
  • Meg kell adnod egy mobilszámot, amelyen elérhető vagy.
  • A helyszínen alá kell íratnod a jelenléti ívet a résztvevőkkel és Te koordinálod a szemétszedést.
  • A TeSzedd! Infoponton keresztül Neked kell jelezned, hogy hol hagytátok a megtöltött zsákokat.
  • Végül, ha van kedved, írhatsz egy rövid összefoglalót és max. 5 képpel együtt elküldheted nekünk. A legjobb képeket és legérdekesebb beszámolókat közzétesszük!

Hogy jön ide a közösségi szolgálat?

Az intézmény illetékesei döntik el, hogy a meghirdetett akciónapok közül mikor bonyolítják a szemétszedést, és hol lesz a helyszíne. Ők végzik el az iskolai csoportok regisztrálását, illetve csatlakoztatják a diákokat a mások által létrehozott nyílt találkozási pontokhoz, vagy hoznak létre maguk nyílt vagy zárt találkozási pontot. Az iskola biztosítja a diákok felügyeletét is a TeSzedd! keretében. Az iskola feladata elvégezni a közösségi szolgálat kapcsán kötelező dokumentációt is: ők gyűjtik be a jelentkezéseket a gyerekektől és a szülői hozzájárulásokat. A szervezőnek (ITM)  NEM KÖT MEGÁLLAPODÁST  AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL a közösségi szolgálat igazolására, mert a TeSzedd! akció keretében végzett közösségi szolgálat esetében a szervezőnek (ITM) nem kell együttműködési megállapodást kötni az nevelési-oktatási intézménnyel, a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 133. § (9) bekezdése alapján. A közösségi szolgálat szervezője minden esetben – így a TeSzedd! kapcsán is – az iskola, így az iskola felelőse dönti el, hogy melyik diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. A közösségi szolgálathoz kapcsolódó adminisztráció is az iskola feladata. A diákok a TeSzedd! keretében 5 vagy 8 óra közösségi szolgálatot teljesíthetnek a kötelező 50-ből. (pl. 1 óra a felkészítésen, 3 óra a szemétgyűjtésben, 1 óra az akció utáni értékelésen való részvétel, előzetesen – max. 3 óra – részvétel a szemetes helyek felkutatásában, a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában.)