Textilgyűjtő konténerek telepítésébe kezd a MOHU

Forrás: Mohu Facebook oldala

Három éven belül 4500 modern textilgyűjtő konténert telepítenek országszerte, így megnégyszereződik az egységek száma – olvasható a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. közleményében.

https://7d4d59df17db9044846e2d000ee46ce0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A hulladékot szétválogatás után újrahasznosítják vagy újra felhasználják.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan körülbelül 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. Ennek 87 százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el, így a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek – közölték.

Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak 1 százalékát hasznosítják újra ruházati termékként, mert csak most kezdenek megjelenni az ezt lehetővé tevő technológiák.

Magyarországon mintegy 1500 textilgyűjtő konténer található, ez a szám 2027-ig 6000-re nő. Minden 2000 lakosúnál nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, ha a telepítési feltételek biztosítottak.

A konténerek telepítésére az önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak.

Az első ilyen konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohácson, Nyergesújfaluban, Tiszafüreden és Sárbogárdon – hívta fel a figyelmet a MOHU.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2024/05/01/textilgyujto-kontenerek-telepitesebe-kezd-a-mohu