A hangyák hozhatnak áttörést a kullancsok elleni harcban

Fotó picture alliance, Getty Images Hungary

Az élősködők komoly egészségügyi problémát jelentenek, számos betegséget okoznak, amelyek közül a legismertebb a Lyme-kór. De most itt egy új stratégia, amivel talán elkerülhetjük őket.

A kullancsok kiirtása jelentős kihívást jelent, megfoghatatlan és rugalmas természetük miatt, miközben ma már minden eddiginél több helyen fordulnak elő, köszönhetően az éghajlatváltozásnak és azon területek bővülésének, ahol a gazdaszervezeteik élnek. Csak a megelőző intézkedések, például a hosszú ujjú és szárú nadrágok viselése, a rovarriasztó szerek használata és a rendszeres kullancsellenőrzés segíthet csökkenteni a kullancscsípés és az általuk terjesztett betegségek kockázatát.

Kutatók azonban folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat, és most többek között egy hangyák által megihletett riasztószert fejlesztettek ki. Egy, a Royal Society Open Science folyóiratban publikált tanulmány mögött meghúzódó indoklás meglehetősen egyszerű: a hangyák néha kullancsokat zsákmányolnak és az élősködők úgy fejlődtek ki, hogy elkerüljék az ilyen ragadozókat. A szakemberek szerint, ha jelezni tudnánk a kullancsoknak, hogy a ragadozóik a közelben vannak, akkor valószínűleg elkerülnének minket – idézi az Origo a ZME Science-t.

„Azért döntöttünk úgy, hogy megvizsgáljuk a hangyákat, mert ezek társas rovarok, és feromonok széles skáláját használják az egymással való kommunikációra. Kémiailag zajosak, tehát ahhoz képest, hogy kémiailag érzékelik a világot, ezen feromonok alapján könnyen megjósolható, hogy hol lesznek” – magyarázta Claire Gooding, az SFU Gries Lab munkatársa a tudományos portálnak.

A kutatók először hangyaferomonokkal szennyeztek be néhány területet, ami megerősítette, hogy a kullancsok elkerülik azokat.

Az élősködők valószínűleg érezték, hogy a hangyák ott lehetnek. Ezután kémiailag elemezték a feromonokat, kombinálva a gázkromatográfiának és a tömegspektrometriának nevezett technikát a feromonokon belüli különböző anyagok azonosítására. Végül pontosan azonosították azokat a vegyületeket, amelyeket a kullancsok elkerültek. Ezután vegyészekkel együttműködve szintetikusan újra előállították ezeket a vegyi anyagokat, és újra elvégezték a kísérleteket.

Megállapították, hogy a kullancsok ugyanúgy reagáltak a szintetikus feromonokra és elkerülték őket. „Ez azt jelenti, hogy az anyag szintetizálható és felhasználható az emberek számára is egyfajta riasztószerként, akár személyre permetezve, akár valamilyen környezeti elemre, például faforgácsra, hogy elriasszuk a kullancsokat attól, hogy bemásszanak egy parkba vagy egy túraútvonalra” – emelte ki tanulmányuk hasznosíthatóságát a szakember

A kutatók most szabadalmat kértek a technológiájukra. Bár még nem tudják, hogy a termék mikor kerülhet a boltok polcaira, mindez jelentős előrelépést jelenthet a kullancsmegelőzési stratégiák terén. A biológiai alapú megközelítés emellett új utakat nyit a biológiai kártevők elleni védekezésben anélkül, hogy durva kémiai rovarirtó szerekhez kellene fordulni – olvasható.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/tudomany/2024/05/06/a-hangyak-hozhatnak-attorest-a-kullancsok-elleni-harcban