A Föld Napján gyalogoljunk át a Kígyósi-pusztán!

Fotó Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Április 21-én, a Föld Napja tiszteletére szakvezetéses gyalogtúrát szervez a Kígyósi-pusztán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás során a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit egyaránt megismerhetik a résztvevők.

Vendégeinket reggel 9.00 órára várjuk Szabadkígyóson, a sportpálya parkolójában ((GPS koordináták: É 46°35’57.03”, K 21°05’01.33”). Innen gyalog indulunk a mintegy 15 kilométeres sétára, melynek során a pusztai táj élővilágával ismerkedünk meg. Szabadkígyósról Kétegyházára gyalogolunk el.

Ebben az évben az időjárás kicsit előbbre jár a naptárhoz képest, így a tavaszi virágok helyett már a nyárelő növényzetét látjuk majd. A tavaszi hérics elvirágzott, a zsályák, ökörfarkkórók viszont már kibontották szirmaikat. Utunk során bizonyára nagyon sok, térségben fészkelő madárfaj egyedei is feltűnnek majd. Szerencsés esetben Kétegyháza határában találkozhatunk az éppen ébredező ürgékkel is.

A természeti értékeken túlmenően kultúrtörténeti értékeket is bemutatunk. Felkeressük az elmúlt évszázad tanyavilágának maradványait, de akár ötezer évre is visszatekinthetünk az időben, amikor a pusztán található kurgánokra felmegyünk.

A túra nyomvonalán viszonylag kevés az árnyékot adó fa, lévén pusztai túra, ezért kérjük, gondoljanak a napfény elleni védelemre. Jól jöhet egy fehér sapka, egy hosszú ujjú ing, és megfelelő fényvédő faktorú kozmetikai szer. A séta útvonala jól járható, tehát semmilyen különleges felszerelésre nincs szükség. Egyedül a túra hossza (15 km) az, ami kihívást jelenthet.

Felhívjuk figyelmüket, hogy nem klasszikus start-cél túráról van szó, azaz ezúttal nem oda érkezünk, ahonnan indultunk, ezért célszerű a tömegközlekedést igénybe venni. A kiindulási pontra, azaz Szabadkígyósra például Békéscsabáról autóbusszal könnyen eljuthatnak a végállomásról, Kétegyházáról pedig vonattal könnyen visszajuthatnak Békéscsabára.  

A program várhatóan délután 14.00 – 15.00 óráig tart, célszerű tehát megfelelő mennyiségű étellel és itallal felszerelkezni. További információk és előzetes bejelentkezés Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36 30 475 1777-es telefonszámon, vagy az esemény Facebook-oldalán.

https://www.kmnp.hu/hu/programok/fold-napi-pusztatura-387

Forrás: kmnp.hu

https://www.kmnp.hu/hu/hirek/a-fold-napjan-gyalogoljunk-at-a-kigyosi-pusztan-1287?fbclid=IwAR2e133zLIERwEY4qy7_4_daoshKf_cw9uyG7m4gP4slO67b3oZm0tVOLP0