Kiderült, milyen idő lesz karácsonykor

A kép forrása: agrarszektor.hu

A változóan felhős idő mellett mindenhol kisüt a nap, a nap második felében lesznek hosszabb napos időszakok. Egy-egy helyen előfordulhat kisebb havazás, hózápor; mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű; késő estére általában mínusz 6, mínusz 1 fok közé hűl le a levegő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Eszerint szerda estétől csütörtök reggelig általában közepesen és erősen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Párássá válik a levegő, foltokban köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet képződik. A délire forduló szél az Alpokalján és a Kisalföldön időnként megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken mínusz 10 foknál is hidegebb lehet.

Csütörtök reggeltől csütörtök éjfélig a jóslatok szerint eleinte főleg réteg-, illetve fátyolfelhőkre számíthatunk, majd országszerte megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Napközben főleg az északkeleti megyékben néhol előfordulhat hószállingózás. Estétől ott kisebb havazás is lehet, ugyanakkor az északi, északnyugati megyékben már inkább havas eső, eső, ónos eső, fagyott eső valószínű; helyenként megélénkül a déli szél. Hajnalra általában mínusz 9 és mínusz 3 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a fagyzugokban mínusz 13, mínusz 10 fokot is mérhetnek. Kora délutánra mínusz 2 és plusz 5 fok közé „melegedhet fel” a levegő, délnyugaton lesz enyhébb, északkeleten hidegebb az idő.

Napos karácsony?

Pénteken éjjel jobbára borult lesz az ég, majd napközben főleg az ország délnyugati és középső részein felszakadozhat a felhőzet, akár több órára kisüthet a nap. Főként hazánk északkeleti felén-harmadán maradhatnak borult területek, ott többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék: eleinte az északkeleti tájakon havazás, délnyugat felé haladva egyre inkább ónos eső, fagyott eső, eső, majd délutántól már mindenütt eső valószínű. A délnyugati szél sokfelé megerősödik. Hajnalban mínusz 6, plusz 3, kora délután 3–14 fokot mérhetnek, ezen belül északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton enyhébb az idő.december 24Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombat délelőtt szakadozottabb, délutántól országszerte vastagabb lehet a felhőtakaró. Napközben helyenként, a délutáni, esti óráktól több helyen valószínű eső, zápor. (Szombat hajnalban az északkeleti határ közelében nem kizárt ónos eső. Akkor foltokban köd is lehet.) A délnyugati szelet még többfelé kísérhetik erős lökések. Hajnalban 0–9, kora délután általában 9–14, északkeleten 4–8 fok várható.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen számítani lehet esőre, záporesőre. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 0 és 7, a kora délutáni órákban általában 8 és 14, északkeleten 4 és 7 fok között várható.

Hétfőn nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, főleg délen szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A déli, délnyugati szél helyenként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 1 és 7, kora délután 5 és 14 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékeket. Kedden jobbára erősen felhős, illetve borult időre van kilátás. Több helyütt előfordulhat eső, záporeső. A délkeleti, majd északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 11 fok között valószínű.

Forrás: index.hu