Jó hír a baranyaiaknak / M6-os: lesz folytatás – Még idén elindulhat az építkezés a horvát oldalon

Már augusztusban megkezdődhet az M6 folytatásának építése a határ túloldalán, miután eredményes volt a horvát hatóságok által lefolytatott közbeszerzési eljárás a hiányzó öt kilométeres szakasz megépítésére, tehát nem a semmibe fut, ahogyan az a magyar sajtóban megjelent. Ezzel 2025-re Budapest és Eszék között létrejön a gyorsforgalmi kapcsolat – számolt be a Világgazdaság.

Mint írták, nagy port kavart a Telex.hu múlt héten közölt cikke, amelyben a szerző azt írta, hogy az épülő M6-os autópálya elérte ugyan a horvát–magyar határt, ám mivel a déli szomszédunknál egy kapavágás sem történt, emiatt az a semmibe fut.
Bár a cikk szerint eredménytelenül, de keresték a horvát közlekedési minisztériumot az ügyben, hogy megtudják, mikor jelenik meg kivitelezési tender, valójában a horvát sajtó két hete megírta, hogy a még hiányzó, Beli Manastirtól a magyar határig tartó, öt kilométeres autópálya-szakasz megépítésére kiírt pályázaton a Strabag és az Osijek Koteks is érvényes ajánlatot nyújtott be.

Az Index.hr szerint folyamatban van az ajánlatok elbírálása és a kivitelező kiválasztása, így a szerződés aláírása után, még augusztusban megindulhat az építkezés.
Az öt kilométeres szakaszra megvan az építési engedély is, a munkálatok várhatóan 2025 első felében fejeződnek be. Mivel addigra az M6-os teljes egészben elkészül, nem kell túl sokat várni arra, hogy Budapesttől egészen Eszékig vagy tovább, végig autópályán közlekedjünk. A folyamatban lévő beruházások nyomán összesen 300 kilométer egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Budapest és a bosnyák határ között. A bosnyákok kétségtelenül le vannak maradva, mivel a rájuk eső 350 kilométerből eddig csak 93 kilométert adtak át, de mostanában mintha ott is lendületet kaptak volna a munkálatok. Még idén ősszel átadhatják a forgalomnak Mostartól délre a világ egyik legszebb hídját, és a hozzá csatlakozó 20 kilométer etapot.

Mindez pedig különösen jó hír a dalmát, illetve a montenegrói tengerpart szerelmeseinek, eddig ugyanis autópályán hatalmas, több száz kilométeres kerülővel, Horvátországon keresztül tudták csak megközelíteni a célpontjukat. A VC páneurópai folyosó a magyarországi M6-os autópályával és a horvátországi A10-es, A5-ös, illetve a bosnyák A1-es sztrádával együtt biztosít kapcsolatot Budapest és a horvát kikötő, Ploce között. A teljes hossz 635 kilométer, ebből 2025-re mintegy 400 kilométer fog kiépülni – számolt be a VG.

Forrás: bama.hu

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2023/07/meg-iden-elindulhat-az-epitkezes-a-horvat-oldalon