Jelentős változások augusztus 1-től a boltokban – íme a részletek

Fotó Mészáros János

Jó pár termék ára a beszerzési árnál is alacsonyabb lesz, lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni, az árstopoknak viszont vége.

Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok, ami azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be. Így a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya ára más lesz keddtől, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy drágábbak lesznek – emlékeztet a Ripost. Az olaj augusztustól érvényes ára például 500 forint körül alakulhat literenként, a lisztté 190 forint/kg körül, a sertéscombé 1500 forint/kg körül, de csökkenni fog a mostani árakhoz képest a tojás és a tej ára is az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.

Az infláció letörése érdekében – július 1-jével – bevezetett kötelező akciózás augusztus 1-gyel kiegészül a jelenleg még árstopos termékekkel. Az árcsökkentés során a boltoknak legalább egy termék árát kell mérsékelni termékkategóriánként. Hogy mit akcióznak le, azt a kereskedő dönti el, a leárazás mértékét viszont a kormány határozza meg, ami a jelelegi 10-ről 15 százalékra emelkedik keddtől – emlékeztet a bulvárlap. A várhatóan szeptember 30-ig érvényben lévő kötelező akció néhány csomagküldő kereskedőre is vonatkozik, mint például a Foodora vagy a Wolt.

A kötelező akciózás kiterjed a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, egyéb zsiradékokra, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, egyéb cereáliáka, a lisztre, cukorra és tartósított lisztesárukra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a gyümölcs- és zöldséglevekre, a készételekre, fűszerekre, ételízesítőkre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra terjed ki – emlékeztetett hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A kormány arról is döntött, hogy megemelik a SZÉP-kártyára utalható keretösszeget és lehetővé teszik, hogy ebből a pénzből hideg élelmiszert is lehessen vásárolni augusztus elsejétől. A döntés értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi rekreációs kereten felül – ami évi 450 000 forint – a Széchenyi Pihenő Kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 000 ezer forintos összeget utalhatnak, ami béren kívüli juttatásnak minősül. A további részletekről itt írtunk.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/07/31/jelentos-valtozasok-augusztus-1-tol-a-boltokban-ime-a-reszletek