Dr. Bakos Zoltán: Újra módosultak a közlekedési tárgyú törvények!

Forrás: Shutterstock, Lisa S.

Több korábbi törvény módosítását tartalmazza a 2023. június 13-án elfogadott 2023. évi XL. törvény, melynek címe. Egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása.

A terjedelmes, és bőséges melléklettel ellátott törvény döntő részben valóban szakmai anyag, annak ismerete a adott területen  dolgozók számára fontos.

Részlegesen új szabályozást kapott a közúti közlekedés, a légiközlekedés, víziközlekedés, vasúti közlekedés, a személyszállítás, egyes nyilvántartási törvények, az autópályák használati díjai, az akadálymentesítés.

Érdekességként megemlítem, hogy a muzeális minősítő szervezet igazolása alapján mentesül a magyarországi első forgalomba helyezési eljárás során a muzeális jármű-igazolással rendelkező jármű az egyedi forgalomba helyezési engedély meglétének kötelezettsége alól.

Repterek közelében zajgátló övezetet kell kijelölni, ha hat hónap alatt a 4500-at meghaladja a műveletszám. A közelben lakók feltehetőleg örülnek ennek!

Érdekesen alakul a törvény hatályba lépése: részben ez már megtörtént, egyes részeiben későbbi időpontokat határoztak meg, ezek közül az utolsó 2025.június 28-a.

A szakembereknek a mellékleteket is alaposan át kell olvasniuk, mert ezek tartalmazzák pl. a légiközlekedés hatósági eljárásainak megnevezéseit, díjait, de több tucat pontban a foglalkoztatás kizáró okként minősítő bűncselekményeket is..

Mindenki közlekedik, minden ezzel kapcsolatos pontosító, jobbító jogszabály a közösség javát szolgálja, ezért tartják fontosnak a Polgári Kisgazdák mindezeket.

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő