Betiltják az el nem adott fogyasztási cikkek megsemmisítését Franciaországban

gyogynovenysziget.hu

Újrahasznosításra be kell szolgáltatni a ruhákat, kozmetikumokat, elektronikai termékeket, amelyeket nem sikerült eladni – jelentette be a francia miniszterelnök. A luxusipari cégeket külön intézkedésekkel vehetik rá erre – írja a hvg.hu.

Betiltják az el nem adott fogyasztási cikkek megsemmisítését – a jövőben ezeket be kell szolgáltatni újrahasznosításra, újrafeldolgozásra – mondta Edouard Philippe francia kormányfő.
Évente több mint 650 millió euró értékű fogyasztási cikket dobnak el vagy semmisítenek meg Franciaországban, ötször többet, mint amennyit jótékonyság gyanánt elajándékoznak – olvasható a portálon.
A nem élelmiszer jellegű árucikkek – mint ruházat, elektronikai cikkek, higiéniai termékek, kozmetikumok – megsemmisítési tilalma négy éven belül fog életbe lépni.
Brune Poirson francia környezetvédelmi államtitkár januárban tett ígéretet a fogyasztási árucikkek kidobása problémájának megoldására, amikor egy televíziós dokumentumfilm feltárta, hogy az Amazon internetes kereskedőház megsemmisíti több millió olyan termékét, amelyet visszaküldtek a vásárlók.
A brit Burberry divatcég szintén felháborodást váltott ki tavaly azzal, hogy beismerte, évente eléget mintegy 28,6 millió fontnyi eladatlan ruházati terméket, kiegészítőket, parfümöket, megakadályozandó, hogy áron alul kerüljenek piacra.

(Napi gazdaság – Szász Péter)