A titkosszolgálat keresi a vízügy nevével visszaélő csalókat / Kedvezményes vízhasználatot ajánlanak bűnözők e-mailben

Fotó NVSZ

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) egyik alapfeladatát, az állami szférát érintő bűncselekmények felderítését végzi, amikor az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) nevében jelentkező csalók nyomába ered. A bűnözők az OVF nevét, logóját használva kedvező vízhasználati ajánlattal keresik meg kiszemelt áldozataikat. Ne dőljenek be nekik − figyelmeztet a titkosszolgálat.

Már a Nemzeti Védelmi Szolgálat is vizsgálódik az Országos Vízügyi Főigazgatóság – OVF nevével visszaélő csalók ügyében. Ahogy arról a szervezet beszámolt, ismeretlenek küldenek a nevükben e-maileket, melyben egy ajánlattal próbálnak pénzt kicsalni a címzettektől. A csalók először arra próbálják rávenni az embereket, hogy az adataik megadásával töltsenek ki, és küldjenek vissza egy adatlapot, majd átutalást kérnek az „ügyféltől”.

A titkosszolgálat figyelmeztet: legyenek figyelmesek, ne dőljenek be az átverésnek, ne adják meg se a személyes, se a banki adataikat, ha ilyen e-mailt kapnak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság június 29-én közösségi oldalán közölte: „CSALÓK ÉLNEK VISSZA AZ OVF NEVÉVEL!”

Június 28-án az OVF-es kollégák egy telefonhívásból értesültek, hogy valaki kapott egy e-mailt az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól, amelyben egy kedvező vízhasználati ajánlatra hívták fel a címzett figyelmét. A beszélgetésből kiderült, hogy az ajánlat nagy valószínűséggel hamis, visszaélnek az OVF nevével.

Mostanra már biztossá vált: az OVF nevével és logójával valóban visszaéltek, pénzt próbálnak kicsalni az emailek címzettjeitől. Az incidenst természetesen azonnal jelentették, az OVF jogászai pedig feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

„Még egyszer felhívjuk mindenki figyelmét, hogy az OVF ilyen jellegű szolgáltatást nem nyújt, a megkeresettek egyik esetben se kössenek megállapodást vagy fizessenek be pénzösszeget!”− fogalmaznak. 

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/07/a-titkosszolgalat-keresi-a-vizugy-nevevel-visszaelo-csalokat