A hónap zöldsége: a retek

Fotó: MTI

A retek kifejezetten alakbarát élelmiszer. Fél csészényiben mindössze 9 kalória található és csupán 2 gramm szénhidrát. Emellett van benne folsav , B-vitamin, K-vitamin, kálium, mangán, magnézium, kalcium, vas, foszfor, nátrium, réz és cink is. Akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk. Most van a szezonja, úgyhogy érdemes kipróbálni az alábbi saláta receptjét. Hozzávalók: 1 fej karfiol, 1 fej saláta 1 fej vöröshagyma, 1 csokor retek, 1 darab avokádó, citromlé, olívaolaj, kapribogyó, 2 deciliter kefír, 1 evőkanál magos mustár, egy kávéskanál dijoni mustár, 1 kaváskanál fehérborecet. 

Elkészítés: a karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és enyhén sós, lobogó vízben 3 percig főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk. Míg a karfiol hűl, a salátát megmossuk, darabokra tépkedjük. A hagymát és a retket megtisztítjuk, felaprítjuk. Az avokádót meghámozzuk, kimagozzuk, húsát egészen vékony gerezdekre vágjuk, és a citromlével meglocsoljuk. Az összes előkészített hozzávalót nagyobb tálban összekeverjük, meglocsoljuk az olajjal, hozzáadjuk a leszűrt kapribogyót is. Az öntethez kikeverjük a kefirt a mustárokkal, a borecettel, sóval, borssal, és ízlés szerint csipetnyi cukorral is. A salátára öntjük, és tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu, teol.hu

https://www.teol.hu/helyi-eletstilus/2023/04/a-honap-zoldsege-a-retek