Zártkertje van? Fontos döntést hozott a kormány

Az egyik legszebb konyhakert. - A kép forrása: agroinform.hu

A kormány folytatja az úgynevezett Zártkerti Programot, amelynek célja az ilyen típusú ingatlanokon a genetikai sokféleség fenntartása, a környezet védelme valamint a népi építészeti értékek megóvása – derül ki a friss Magyar Közlönyből.

Akormány ezért engedélyezi, hogy az agrárminiszter idén 5 milliárd forint értékben kapjon fedezetet a program pályázatainak támogatására.

A Zártkerti Program korábban nagy népszerűségnek örvendett az önkormányzatok körében. Az Agrártárca még 2019 végén döntött úgy, hogy az azévi és a 2020-as keretet 2,4 milliárd forintra növeli. 2019-ben így 232 pályázat támogatására nyílt lehetőség.

A 2019-es pályázatokon  települési önkormányzatok, illetve ezek konzorciumai pályázhattak, ha vállalták a zártkertként nyilvántartott ingatlanokon meglévő genetikai sokféleség megőrzését, a mezőgazdasági hasznosítást elősegítő fejlesztésekhez szükséges infrastrukturális háttér fejlesztését, nem utolsó sorban pedig a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradásának biztosítását.

Forrás: napi.hu, Szász Péter