Üzentek a gazdák Brüsszelnek: az EP-választásra is „beugranak”

Fotó Hír Tv

Sajtóhírek szerint tíz különböző uniós országból érkeznek majd Brüsszelbe tüntetők.

Az európai gazdatüntetések részben elérték a céljukat: a traktoros felvonulások, az út- és határlezárások hatására az Európai Bizottság javasolta a Közös Agrárpolitika (KAP) egyes környezetvédelmi követelményeinek enyhítését, elfogadva, hogy a mezőgazdasági szektor túlságosan sok környezetvédelmi előírást és adminisztratív terhet kapott. Ennek ellenére gazdacsoportok jelezték, hogy 

az EP-választás előtti napokra újabb lezárásos tiltakozóakcióra készülnek, 

kihasználva a kampányidőszak jelentette publicitást. A brüsszeli Európai Negyedben idén már három nagy gazdatüntetés zajlott, egy holland csoport, a Holland Gazda Védelmi Erő (FDF) június 4-re tömegdemonstrációt jelentett be. A csoport szóvivője az Euractiv-nak elmondta: azért a voksolás előtti napokra idősítik a rendezvényt, hogy tudatosítsák a választópolgárokban, hogy az EP-választáson egy másik jövőre is lehet szavazni.

Sajtóhírek szerint tíz különböző uniós országból érkeznek majd Brüsszelbe tüntetők.

Közben május 10-én Varsóban szintén lesz egy tömegdemonstráció, és ezen összehangolt tiltakozásoknak nem titkolt célja az, hogy az EU zöld programját működésképtelenné tegyék, az unió döntéshozóit rákényszerítsék a környezetvédelmi előírások nagy részének visszavonására.

A jobboldal rácsatlakozik az elégedetlenségre

A Régiók Bizottsága legutóbbi jelentése szerint a gazdálkodók lehetnek a felmérésekben feltörekvő jobboldali pártok fontos szavazóbázisa. A méréseket látják az európai jobboldali vezetők, nem véletlen, hogy az elmúlt időben az agrárvállalkozások legnagyobb pártolóiként jelennek meg a kampányban. 

Andrés Ródriguez-Pose, a London School of Economics közgazdászprofesszora szerint 

a jobboldal képes leginkább megszólítani a vidék mezőgazdaságból élő lakosait,

főleg azért, mert a jelenlegi brüsszeli agrárpolitika vesztesei ezek az emberek, és éppen ebben a szektorban a legnagyobb a gazdasági és ezzel összefüggésben az életszínvonalbeli visszaesés.

Két példa: Spanyolországban a Santiago Abascal vezette Vox párt – amely az ECR pártcsalád tagja – óriási támogatottságot élvezi vidéken, hasonlóképpen a Jordan Bardella vezette francia Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) is – amely az ID pártcsalád része – erre a választói szegmensre koncentrál a kampányában.

Korábbi nemzeti választások is ezt a tendenciát támasztják alá: 

Portugáliában a jobboldali Chega a korábbinál négyszer annyi mandátumot szerzett a március 10-i parlamenti választásokon, főleg a vidéki területeken tört át, míg Lengyelországban az április 7-én tartott önkormányzati választáson a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) visszatért, a szavazatok 43%-át vitte el vidéken

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2024/04/uzentek-a-gazdak-brusszelnek-az-ep-valasztasra-is-beugranak