Visszakapta méltó otthonát a halasi csipke

Kiskunhalas, 2012. április 12. Egy csipkevarrónõ kézi szövéssel díszít egy csipkemotívumot a kiskunhalasi Csipkeházban. A halasi csipkevarrás 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökségvédelem magyar nemzeti jegyzékére. MTI Fotó: Ujvári Sándor - A kép forrása: sokszinuvidek.24.hu

A felújított Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum ad ismét otthont a magyar népi iparművészet különleges, egyik legismertebb varrótechnikájával készített csipkéinek – fogalmazott megnyitóbeszédében V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A 70 milliós uniós és hazai forrásból felújított, és ünnepi keretek között átadott kiskunhalasi Csipkeházban otthonra leltek a százéves hagyományt őrző csipkecsodák. A Halasi Csipke több mint egy évszázadra visszatekintő múltja állandóságot, biztonságot és stabilitást sugall – mondta V. Németh Zsolt. A 2014 óta hungarikum címet viselő halasi csipke máig élő hagyományát ápolók megérdemlik a tiszteletet. A csipkekészítők művészi szinten, egyedüliként tartják fenn a generációkon átörökített, magas színvonalon űzött iparművészeti technikát – értékelt a miniszteri biztos. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a halasi csipkevarrás a jelenkor viszonyai között is megállja a helyét és részévé válhat a mai viselet- és lakáskultúránknak is. A csipke eleganciát sugároz, egyediséget, harmóniát. Különösen igaz ez a halasi csipkére. Leheletkönnyű, míves kézműves csoda, amely illően alkalmazva a női ruhákon tovább örökíti őseink mesterségbeli tudását. Az agrártárca által indított Folk – Trend program arra törekszik, hogy mindazokat az elemeket, amelyek népi kultúránk részei voltak, a ma embere számára is elfogadhatóvá tegye. A halasi csipke is ilyen, ma is élő hagyomány, amely remélhetően még sokáig gyönyörködtet majd mindenkit. (Forrás: AM Sajtóiroda)

Lőrincz Tibor, a Kisgazda Polgári Egyesület Kiskunhalasi Városi Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

Lőrincz Tibor, a Kisgazda Polgári Egyesület Kiskunhalasi Városi Szervezetének az elnöke: a halasi csipke a magyar népi kultúra nagyon fontos eleme. A Polgári Kisgazdák nagy örömmel látják e nemes népi hagyomány kiemelt kormányzati elismerését, megbecsülését és 70 millió forintos támogatását. (KPE)