Varga Mihály: A készpénzmentes fizetés a vírus elleni küzdelem része lehet

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: infostart.hu

A koronavírus elleni küzdelem fontos lépése lehet, ha készpénz helyett bankkártyával, mobiltelefonnal, vagy okosórával fizetünk – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton közzétett videóban. Rámutatott: a kutatók szerint a koronavírus napokig életben tud maradni a tárgyakon, így a bankjegyeken is. A tárcavezető szerint fontos, hogy mindenki inkább az interneten intézze az ügyeit. Az idősek védelme a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos, ezért Varga Mihály azt javasolta a fiatalabb korosztálynak, hogy segítsenek az időseknek a bevásárlásban, a csekkek befizetésében és használjanak készpénzmentes megoldásokat.

A koronavírus terjedése szempontjából a készpénz használata nem jelent extra kockázatot az egyéb közös használatú tárgyakkal való érintkezéshez képest – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Számos európai jegybank és a WHO is rámutatott arra, hogy a készpénz használata nem jelent kiemelt kockázatot a koronavírus terjedése szempontjából, de mind a készpénzkímélő fizetési módszerek használata, mind a készpénzes fizetés után indokolt az alapos kézmosás és fertőtlenítés.

Olyan sokan fordulnak hozzánk segélykéréssel, hogy szinte fel sem tudjuk dolgozni a panaszokat – közölte a Magyar Nemzettel Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelezte: ha ügyesen és okosan kezeljük a nehézségeket, akkor ahogy a válság kezd enyhülni, elindul az építkezés. Észnél kell lenni, mert ha az elején túl sok pénzt égetünk el, később hiányozhatnak az erőforrások – jegyezte meg, hozzátéve, hogy nem szabad azokhoz az eszközökhöz nyúlni, amelyeket 2008-2009-ben az akkori kormány bevetett. Közölte: helyesen mondta a miniszterelnök, hogy növekedéstámogatásra van szükség. Úgy vélte: Budapest turizmusának minimum egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy lábra álljon, a vidéki turizmus jóval hamarabb újraéledhet.

Tízszeres a kereslet a befektetési arany iránt Magyarországon – közölte a Mandinerrel Schmidt Kálmán, az Aranypiac befektetési arany-üzlet ügyvezetője. Az igényt „lehetetlen” teljesíteni, az emberek sorban állnak boltjuk előtt, „mintha forró kakaós csigát osztogatnánk” – mondta, hozzátéve, hogy befektetési ezüst iránti kereslet még az aranyénál is jobban nőtt, ugyanakkor mind az arany, mind pedig az ezüst tőzsdei árfolyama zuhan. Ez párhuzamosan zajlik a részvények esésével, Schmidt szerint azért, mert a nagy intézményi befektetők folyamatosan menekítik a pénzeiket a virtuális, tőzsdei forgalomból, hogy a piac megnyugvását követően visszaszállhassanak.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a jövő hét után várhatóan helyreáll a rend a hazai csirkehúspiacon, ahol valós árrobbanás nem történt, a feldolgozók 5-8 százalékkal emelték az árakat. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke szerint bár a magyar csirkehúságazat import nélkül is képes teljes egészében ellátni a magyar piacot, a hirtelen megemelkedett keresletre egyik napról a másikra sem a csirketartók, sem a feldolgozók nem tudtak reagálni. A termelés azonban folyamatos, néhány napon belül minden kereskedő fel tudta tölteni a készleteit magyar csirkeáruval. Megjegyezte: további néhány százalékos áremelkedés még elképzelhető, de a krízis után néhány hónapon belül az árak és a költségek is visszarendeződnek.

Hatszáz kölcsönzött munkást küldött el a Suzuki – értesült több forrásból is a Népszava. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lappal tudatta, hogy nyílt levélben fordultak a munkáltatókhoz és a kormányhoz, azt kérve, hogy az emberek ne kerüljenek az utcára. Kelet-magyarországi és ukrán munkavállalókról van szó, nekik legkésőbb hétfő reggelig el kell hagyniuk a munkásszállást. Az államtól azt várják, hogy vállalja át az elbocsátásra ítélt dolgozók fizetését.

Az Indexhez eljutott információ alapján, elbocsátották a több mint 400 fős Malév Ground Handling Kft. dolgozóinak többségét. A lap megkereste a vezérigazgató elmondta, hogy a dolgozók 15 százalékát érintette a leépítés, elsősorban a próbaidős és kölcsönzött munkaerőt, valamint a diákokat küldték el.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot. A szervezet szombaton tájékoztatott: május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem.

MTI, NEPSZAVA.HU, HVG.HU, MAGYARNEMZET.HU, PESTISRACOK.HU, MANDINER.HU, INDEX.HU