Varga Judit: „Orbán Viktor számít rám a viták megnyerésében”

Fotó Miniszterelnökség, Botár Gergely

Orbán Viktor Varga Juditot jelöli az igazságügyi tárca élére

Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, azt követően, hogy a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben.

Trócsányi László a magyar kormány jelöltje az év második felében megújuló Európai Bizottság hazánkat megillető biztosi tisztségére is. A Fidesz-KDNP EP-listavezetőjeként Trócsányi László mögött is ott áll a magyar választók példátlan, 53 százalékos támogatása, amelyet a májusi európai parlamenti választáson kapott a pártszövetség.

A miniszterelnök szerda délután egyeztetett a jelölttel, és ez alapján Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezésére tesz javaslatot Áder János köztársasági elnöknek. Orbán Viktor kezdeményezi Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél Varga Judit kinevezés előtti bizottsági meghallgatását.

A jövőben a Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak a kormányon belül az európai uniós ügyek is.

(MTI; kormany.hu)

Varga Judit: „Orbán Viktor számít rám a viták megnyerésében”

Már most nagyszabású tervei vannak Varga Juditnak arra, hogy milyen ügyek határoznák majd meg a miniszterségét az elkövetkezendő három évben – írja a Blikk. Varga a lapnak elárulta, kellett neki egy kis idő, hogy átgondolja a pro- és kontra érveket, de végül rábólintott a felkérésre, amit egyben óriási megtiszteltetésnek is tart. „Nyilván fognak érni támadások, ezekbe kész vagyok beleállni, hiszen ez ilyen munka. A miniszterelnök azt mondta, hogy ezt élvezzem is. Ezzel a tanáccsal tudok majd túllendülni a nehézségeken” – mondta. Varga Judit szerint az igazságszolgáltatásban véget kell vetni a személyes vitáknak.

Varga Judit a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: „az igazságügyi posztra való jelölésem hatalmas szabadsággal és egyben hatalmas felelősséggel is jár. A miniszterelnök úr azzal is megbízott, hogy hajtsam végre a kormány uniós stratégiáját, ami az egymást kölcsönösen tisztelő, egymással együttműködő nemzetek Európájára épül”. Hozzátette: Orbán Viktor kormányfő az európai ügyekben zajló viták megnyerésében számít rá, továbbá a személyes segítségét kéri ahhoz, hogy elsősorban az Európai Tanácsban a kormányfő hatékonyan tudjon fellépni a magyar érdek képviseletében. BLIKK.HU, MAGYAR NEMZET