Újra elérte a forint a 400-as határt, majd ismét erősödött

Fotó: Shutterstock

Új lendületet vett ma a forint erősödése, melynek köszönhetően az elmúlt hetek trendjét folytatva ismét sikerült átlépnie a 400-as küszöböt. Legutoljára szeptember 20-án mozgott a 400-as szint alatt a hazai valuta euróval szembeni árfolyama. Legelőször pedig június 13-án lépte át a 400-as határt, melyet követően alapvetően egy leértékelődési folyamatnak lehettünk szemtanúi. Ez a trend fordult meg október közepén, a jegybanki kamatfolyosó szélesítés hatására, és tartja lendületét továbbra is.

A forint mai erősödése az október 14. óta tartó trend része, amikor a jegybank egy váratlan lépés keretében 950 bázisponttal megemelte az O/N fedezett hitel kamatának értékét, jelentősen megemelve a spekulatív műveletek költségeit. Az említett dátum óta az O/N kamat mértékét továbbra is 18 százalékon határozza meg a jegybank, ami azt jelenti, hogy a forint elleni spekulatív műveletek – a korábbiakkal ellentétben – már nem vonzóak, következésképpen azok fokozatosan alábbhagytak. 

Ma a HUF/EUR árfolyam legerősebb pontja az elmúlt órákban a 398-as szint volt. Ez azt jelenti, hogy az október 14-i MNB döntés óta, amikor az árfolyam a 432-es történelmi mélypontját is elérte, közel 7,3 százalékos erősödést mutatott a forint. 

Forrás: mandiner.hu

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20221107_erosodik_forint_400_hatar_ala_esett_eur_huf_arfolyam