A kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat

Fotó uzletem.hu

Visszavonja az eredetileg november elsejével életbe lépő vendégmunkástörvényt a kormány, helyette új jogszabályt alkot, erről tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a vg.hu-t. A kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslatot készít – közölte a GFM. A tárca ismertette: a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, illetve az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.
Ez arra utal, hogy vagy ők maguk sem tudják, milyen feltételekkel akarnak vendégmunkásokat beengedni az országba, vagy pedig arra: számos település fideszes polgármestere jelezhette, hogy a jövő tavaszi választások előtt nem kellene nyugtalanságot kelteni az emberekben, mert az rossz irányban befolyásolhatná a voksolást – fogalmazott Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Népszavának.
Kormányrendelet jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben Magyarország munkaerőpiacának és lakosságának védelmét szolgáló veszélyhelyzeti intézkedésekről. Amíg a szabályozás nem készül el, a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor. Ez a rendelkezés úgy szól, hogy a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló 2023. évi L. törvény az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, valamint ennek magyarországi következményeinek az elhárítására tekintettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt nem alkalmazható. Ez a döntés 2023. november 1-jén lép hatályba.

magyarnemzet.hu