Hiába várnak Brüsszeltől megoldást a lengyel gazdák

Fotó Shutterstock

Az Európai Uniótól várnak megoldást a lengyel gazdák a piacukat elárasztó ukrán gabona miatt. Kedd óta több mint ötszáz helyen tüntetnek. A gazdák szerint Brüsszel hiába enyhített az uniós környezetvédelmi szabályozáson, a legnagyobb problémájukkal nem foglalkozik.

Véget kell vetni a brüsszeli diktatúrának! – hirdeti a traktorra tűzött tábla a közép-lengyelországi Kielcén. Egy másik felirat pedig arra figyelmeztet: ha éhezni fogtok, akkor tisztelitek majd a gazdákat. A település központját csütörtökön vették blokád alá a termelők. Elsősorban azért, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlen behozatala ellen tiltakozzanak.

Az Ukrajnával szomszédos Lublini Vajdaságban is útzárakat állítottak fel. De több határátkelőhelynél is megbénították a forgalmat a gazdák.

„Ami az Ukrajnából érkező tranzitot illeti, azt hajlandók vagyunk elfogadni, de csak akkor, ha egy adott mennyiségre már vámot vetnek ki. Akkor minden működni fog. Először a mi termékünket adjuk el, és aztán ha valami nem kapható a mi piacunkon, akkor azt más országokból importáljuk” – sorolta a követeléseket egy lengyel gazda.

Bár a Európai Bizottság a hónapok óta tartó tüntetések hatására enyhített néhány környezetvédelmi szabályozáson, a gazdák szerint ez nem elég.

„Ha az Ukrajnából és az Európai Unión kívülről érkező gabona továbbra is ellenőrizetlenül eláraszt minket, és nem vizsgálják be, akkor szerintem nem lehet szó kompromisszumokról. Az első dolog, amit meg kell tenniük, hogy az ellenőrizetlen import problémáját megoldják” – mondta egy termelő.

Az elégedetlen gazdák az elmúlt napokban több mint 500 helyen állítottak fel blokádokat Lengyelországban.

De nemcsak az ukrán átkelőhelyeknél tiltakoztak, hanem az ország túlsó felén, a német határ közelében is. A termelők szerint a vámmentesen behozott ukrán gabona elárasztotta a lengyel piacot. Az olcsó és ellenőrizetlen áruval pedig a lengyel termékek képtelenek versenyezni.

Forrás: hirado.hu