Új részletek a nyugdíjasok rezsiutalványáról

Forrás: Pixabay.com

Tíz napig a postán is átvehető lesz a nyugdíjasok rezsiutalványa, ha a kézbesítő nem találja otthon a címzettet – közölte a Magyar Posta.

A Magyar Posta közölte, hogy szeptember folyamán kézbesíti a rezsiutalvány tartalmú küldeményeket. Ezek a küldemények egyedi azonosítóval vannak ellátva. A rezsiutalványt – más értékutalványokhoz hasonlóan – egyszer próbálja meg a címen kézbesíteni a posta, a küldeményt személyesen kell átadni a címzettnek. Ha nincs otthon sem a címzett, sem annak meghatalmazottja, sem közeli hozzátartozó, akkor a postás értesítőt hagy hátra, amelyen megjelöli, hogy melyik postán meddig vehető át a küldemény.

A küldeményt a szabály szerint 10 munkanapig őrzi a Posta, ezalatt az idő alatt bármikor – postai nyitva tartás alatt – átvehető. Csak ennek lejártát követően küldi vissza a feladónak, a Magyar Államkincstárnak.

A Magyar Posta célja, hogy az érintettek a lehető leggyorsabban megkapják az utalványokat.

Forrás: infostrart.hu

Fónagy János: Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa / Azenpenzem.hu: Másodpiaca is kialakulhat az utalványoknak

Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, ezért ha nekik nincs rá szükségük, akkor azzal hozzátartozóikat is segíthetik – közölte a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az M1 tegnapi adásában. Fónagy János elmondta, az öregségi nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyszeri, kilencezer forint értékű rezsiutalványt kapnak, azokat a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére. Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, Magyarország gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok, az adómentes rezsiutalványon felül, a korábbi évekhez hasonlóan, az év végéig nyugdíjprémiumot is kapjanak.

Az azenpenzem.hu arról ír, hogy a nyugdíjasok rezsiutalványáról szóló kormányrendeletből az derül ki, hogy azzal csak a cégnévre szóló rezsiszámlát nem lehet rendezni, így akár másodpiaca is kialakulhat az utalványoknak a lakosság körében.

Az MSZP újra benyújtja a földgáz egyetemes szolgáltatás 32 százalékos, valamint a lakossági áram- és távhőtarifa 1010 százalékos, október 1-i hatályú csökkentésére irányuló javaslatát az Országgyűlésnek – közölte Tóth Bertalan szocialista pártelnök hétfőn, Facebook-oldalán. A nyugdíjasoknak szánt, 9 ezer forintos „rezsiutalvány” kapcsán megjegyezte: kifejezetten örül annak, ha egyes, a Fidesz által mostohán kezelt társadalmi csoportok segítséget kapnak a kormánytól, legyen az bármennyire is csekély. Bár szerinte a „tisztességes” nyugdíjemelés jobb lenne.

Mindeközben a Népszava arról ír: az átlagnyugdíjat kézhez kapó idősek járadékából havonta 7500 forint hiányzik, mert a kormány csak az inflációt hajlandó figyelembe venni az éves emeléseknél, a bérek növekedését nem. A lap szerint a kabinet az érdemi változtatás helyett egyszeri 9 ezer forintos juttatással igyekszik az időskorúak kedvében járni, de

„a propagandafogással” csak elfedik az igazságtalanságokat.

MTI, AZENPENZEM.HU, NEPSZAVA.HU, HVG.HU, NÉPSZAVA

Jelentős kiegészítést kapnak a nyugdíjasok az év végéig

Egy átlag nyugdíjas több mint 40 ezer forint plusz juttatást kaphat még idén. Szeptember végén érkezik a 9 ezer forintos rezsiutalvány, év végéig pedig a nyugdíjprémium valamint a nyugdíj kiegészítés – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Farkas András nyugdíjszakértő a műsorban elmondta, a rezsiutalványt kifejezetten az áram és a gázszámlára lehet majd fordítani és minden nyugdíjas 3000 forintos címletekből 3 darabot kap majd. A rezsiutalványt családon belül is fel lehet használni. Például, ha az áram vagy a gázszámla nem a nyugdíjas nevén van, az utalvány attól még alkalmas arra, hogy egy másik családtag számláit kiegyenlítsék vele, de csak abban az esetben, ha magánszemély rezsiszámlájáról van szó.

Minél kisebb egy nyugdíj, annál nagyobb a jelentősége a juttatásnak. Egy nyugdíjas házaspár esetében pedig megduplázódik az összeg, ami már egy komolyabb támogatás. A kormány nagyjából plusz 40 ezer forinttal támogatja majd a nyugdíjasokat.

Ez úgy jön ki, hogy a 9000 forintos rezsiutalványhoz hozzáadódik a nyugdíjprémium – ami egy átlagos, 135 ezer forintos nyugdíj esetében  20 ezer forintot jelent – és ehhez még hozzá kell adni az inflációs korrekciót, amely egy átlagos nyugdíjat tekintve körülbelül 13 ezer forint lesz. Ez utóbbit a novemberi nyugdíjjal együtt

egész évre visszamenőleg megkapják egy összegben a nyugdíjasok.

Akinek magasabb a nyugdíja, magasabb támogatási összegre számíthat, hiszen a korrekció 0,8 százalék.

Akinek az átlagnál kevesebb a nyugdíja, annak a nyugdíjprémiumát úgy lehet kiszámolni, hogy egy szorzótényezőt – a szakértők szerint az ő esetükben ez az érték 1 lesz – meg kell szorozni a novemberi nyugellátás egynegyedével. Ez azt jelenti, hogy 80 ezer forint és a feletti összegnél egységesen 20 ezer forint lesz a nyugdíjprémium, aki pedig 80 ezernél kevesebbet kap, annak körülbelül 17 500 forintot lesz a prémiuma.

Forrás: hirado.hu