Történelmi fordulat a magyar kivándorlásban: tavaly többen jöttek haza, mint ahányan elmentek

Fotó: pecsma.hu

Már 2018-ban látszottak annak jelei, hogy jelentős fordulat állt be a magyar kivándorlásban, hiszen hosszú idő után először majdnem annyian tértek haza, mint ahányan elmentek. A KSH adatai szerint a pozitív tendencia 2019-ben is folytatódott, a 21 900 kivándorló mellett 23 200-an tértek haza olyanok, akik korábban elmentek, vagyis régóta először volt pozitív az egyenleg.

2019-ben 21 900 magyar állampolgár vándorolt ki külföldre, ami majdnem kétezerrel kevesebb a 2018-as adatnál. Emellett 23 200 olyan Magyarországon született állampolgár vándorolt vissza, akik korábban elmentek – derül ki a KSH friss adataiból.

Azt a statisztikai hivatal is elismeri, hogy a magyar állampolgárok kivándorlásának pontos mérése több tényező miatt is nehézségekbe ütközik, azonban a rendelkezésre álló adatok szerint „az utóbbi években a növekedés megtorpant, majd megfordult” a kivándorlási tendencia.

A mostani adat érdekessége, hogy a tavalyi első közléshez képest jelentősen módosították a 2018-as számokat. Egy éve a KSH 18 150 kivándorlóról és 20 ezer hazatérő magyarról számolt be, azonban mindkét adatot felfelé korrigálták 23 800-ra, illetve 23 400-ra. Vagyis ezek szerint 2018-ban mégsem volt totális fordulat a kivándorlásban, a módosított adatokkal továbbra is negatív volt az egyenleg, csak tavaly fordult pozitívba.

Ez pedig a 2019-es fordulatot is bizonytalanná teszi, hiszen továbbra is olyan kicsi a pozitív egyenleg, hogy azon a revíziók még bőven változtathatnak a következő hónapokban.

Az egyértelműen látszik az utóbbi években, hogy a korábbi jelentős, 5-10 ezer fős kivándorlási egyenleg stagnálásba váltott mostanra.

AZ EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK AZ UTÓBBI ÉVEKBEN, HOGY A KORÁBBI JELENTŐS, 5-10 EZER FŐS KIVÁNDORLÁSI EGYENLEG STAGNÁLÁSBA VÁLTOTT MOSTANRA.

A KSH adatai szerint a kivándorló magyarok 34%-a Ausztriát, 28%-a Németországot és 13%-a az Egyesült Királyságot választotta új otthonának. Ez azt jelenti, hogy 2018-hoz képest kicsit csökkent Németország és az Egyesült Királyság vonzereje, amivel párhuzamosan Ausztria részesedése nőtt.

Az sem meglepő, hogy leginkább a fiatal korosztályok tagjai vándorolnak el külföldre: a kivándorló magyarok 45%-a 30 év alatti, 71%-a pedig még nem érte el a 40 éves életkort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek az itthoni lakónépesség kormegoszlásától (32 és 45%). A kivándorlók 52%-a férfi, családi állapot szerint pedig túlnyomó részük nőtlen, hajadon (66%) volt.

Forrás: szemle.hu