Tisza István emlékkiállítás

lehetvelem.blog.hu

Az Országgyűlési Múzeum tanulságos és érdekes kiállítást rendezett: gróf Tisza István néhai miniszterelnök életébe, munkásságába nyerhetünk betekintést, ha megtekintjük.

Tisza István 1861-ben született, érdekes időben változatos életet mondhatott magáénak.

Sokoldalú egyéniség volt: nagybirtokos, jogász, katona, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

1914-es beszédében mondta: ” A férfinak menni kell a maga útján. A maga útja alatt azt az utat érthettem csak, amelyet kötelességérzete és lelkiismerete diktál nem törődve siker vagy sikertelenség kérdésével. Én megpróbáltam mind a két utat. Egyformán, habozás nélkül. ”

Ő ment, sok siker és sok kudarc árán is.

Kétszer volt miniszterelnök: 1903. szeptemberétől 1905. júniusáig, majd 1913. májusától 1917. júniusáig. Ez a második miniszterelnökség eseményekben gazdag volt, kitört az első világháború, elhunyt Ferenc József király, megkoronázták IV. Károlyt.

Több miniszteri és házelnöki posztot is betöltött.

Édesapjáról így emlékezett: ” Keresztyén hite volt soha el nem alvó fáklyája egész életének ” Ezt a hitet ő is megtartotta és élete alapvető részének tartotta.

1912-ben Kovács Gyula merényletet kísérelt meg ellene, a két puskalövés nyomai a mai napig a parlament üléstermének faborításán jól láthatóak, restaurálásukra szándékosan mindmáig nem került sor.

Az I. világháború a magyar nemzetnek, de személyesen Tisza Istvánnak is tragédia volt.  Így vallott erről: “Az én lelkemben nyomort, szenvedést, pusztulást jelent minden háború…”‘

Máig nem teljesen tisztázott körülmények között 1918.. október 31-én budapesti lakásán gyilkolták meg, lőtték agyon a volt miniszterelnököt. Róla is elmondható, ami az elmúlt évtizedek sok politikusára: máig sokak által vitatott történelmi szerepe…

A kiállításon fényképek, személyes és berendezési tárgyak korabeli filmfelvételek idézik fel Tisza István emlékét szakképzett és udvarias kísérők adnak választ a kérdésekre.

Akár előzetes regisztrációval lehetséges a látogatás, 9- től 16 óráig. / Bejárat a nemrég megnyitott Szabad György Irodaház Duna felőli kapujánál. /

Dr. Bakos Zoltán