Tarlós: Betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony / Karácsony: A programomban foglalt ígéretek mind megvalósíthatóak

Forrás MTI, Mónus Márton

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt sorozatban olyan teljesen betarthatatlan, működést érintő ígéreteket tesz, amelyekre nincs fővárosi forrás vagy megvalósításukra főpolgármesterként nem lenne kompetenciája, mozgástere – mondta Tarlós István hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A főpolgármester szerint Karácsony Gergely mindig másról beszél, mint amiről a főpolgármesterség szól, úgy tesz, mintha miniszterelnök- és parlamenti választás lenne. Tarlós kijelentette: ő azt ígéri, amit reálisan be lehet tartani, a kampányban is arról beszél, hogy mit csináltak meg eddig és mit készítettek elő megvalósításra. A kormány és a főpolgármester együttműködéséről szólva úgy fogalmazott: „nem arról van szó, hogy szeressem, vagy jóban legyek a kormánnyal, hanem arról: tudjak addig a határig együttműködni, hogy ne égessek fel minden hidat, és ezzel ne okozzak kárt a városnak”. Én nem valamelyik párt érdekében vagy kedvéért szeretném vezetni és vezetem a várost, hanem azért, mert ősbudapesti vagyok, szeretem, ismerem Budapestet, és értem ezt a munkát, tudom, hogy mi a főpolgármester dolga – húzta alá.

Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján Tarlós szavait úgy kommentálta: a programjában foglalt ígéretek mind megvalósíthatóak. Aláhúzta: néhányhoz, például a 14 év alattiak tömegközlekedési kedvezményéhez azonban jogalkotói támogatásra is szüksége van. Felhívta a figyelmet, hogy a rezsitámogatás 2012-ig működött Budapesten, a csepeli parkerdő terve pedig a főváros által hivatalosan elfogadott dokumentumokban is szerepel. Megjegyezte, a kórházakkal kapcsolatban csak annyi vállalást tett, hogy a főváros megpróbálja visszakapni ezeket az intézményeket. Újabb kérdésre leszögezte, bár főpolgármesterjelöltként nem szakértője a menekültek betelepítésének, de magánemberként sem a betelepítési kvótákkal, sem a befogadást elutasító országok megbüntetésével nem ért egyet. Magyarországon sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy azért veszítünk forrásokat, mert a kormány „lábbal tiporja az alkotmányos jogokat, a jogállamot és a demokráciát” és képtelen vállalni azokat az antikorrupciós garanciákat, amelyeket a legtöbb uniós tagállam vállal – tette hozzá. Kérdezték Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum vezetőjének javaslatáról, amelynek alapján, ha uniós döntés születik a betelepítésről, akkor az azt elutasító államok eladhatnák más országoknak a kvótájukat, Karácsony erre azt mondta: „nem ismeri pontosan az elképzelést”.

Berki Krisztián főpolgármester-jelölt a Facebookon reagált Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt vasárnapi kampányígéreteire. „Karácsony Gergely nemcsak Puzséréktól lopott, hanem tőlem is. Hirtelen azzal kezdett kampányolni, hogy 14 év alatt ingyenes lesz a BKV. Bár azt nem mondta el, hogy miből, de én azt is elmondtam, hogyan tenném mindenki számára ingyenessé a BKV-t” – idézi a Ripost Berkit. MTI, RIPOST.HU