Tagtársaink figyelmébe ajánljuk: 5 egyértelmű tünet, hogy magnéziumért sikít a szervezeted

Fotó: Shutterstock

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amelyre szervezetünknek szüksége van. Ezt a tényt semmiképp nem szabad félvállról venni, hiszen hiánya akár súlyos betegségeket is okozhat. Érdemes étrend-kiegészítőként szedni és beiktatni az étrendünkbe. A magnéziumban gazdag ételek közé tartozik többek között a spenót, a sóska, a kelkáposzta, az olajos magvak vagy éppen a hüvelyesek. Kíváncsi vagy rá, vajon a Te szervezeted elegendő mennyiséget kap ebből az ásványi anyagból? Ha a következő tünetek valamelyikét észleled magadon, akkor nagy valószínűséggel magnéziumhiányod van!

Gyakran görcsölnek az izmaid

A magnéziumhiány egyik legismertebb tünete az izomgörcs. Ha éjszakánként felébredsz, hogy hasító fájdalmat érzel a vádlidban vagy egyszerűen csak elkezd rángatózni valamelyik izmod, akkor itt az ideje, hogy pótold a szervezetednek hiányzó ásványi anyagot. A magnézium elengedhetetlen az izmok tökéletes működéséhez, és jó, ha tudod, nem csak a sportolóknak van rá szüksége, hanem mindenkinek.

Folyton fáradt vagy

A gyakori fáradékonyság számtalan problémát jelezhet, gyanakodhatunk többek között magnéziumhiányra is. Ha folyton fáradtnak, gyengének érzed magad, sőt időnként nyugtalan és feszült vagy, akkor sürgősen pótold a hiányzó ásványi anyagot!

Gyanús jel lehet továbbá az is, ha nehezen megy a koncentráció, a tanulás, ha nem tudsz rendesen odafigyelni az órán vagy a munkahelyeden, esetleg a memóriád sem tökéletes. Egyes kutatások szerint az alacsony magnézium-szint hosszú távon összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásával is.

Migrén gyötör

Magnéziumhiányra utalhat a gyakori fejfájás, migrén is. Ha Téged is érint ez a probléma, gyógyszerek helyett első lépésként pótold a magnéziumot: egyél minél több ásványi anyagban gazdag ételt.

Nagyon sok nő szenved fejfájástól a menstruációt megelőző napokban, nekik ugyanúgy érdemes odafigyelni a megfelelő magnézium-bevitelre. Ha elegendő mennyiséget viszel be belőle a szervezetedbe, megszabadulhatsz ettől a kellemetlenségtől is.

Magas a vérnyomásod

Talán az előzőeknél kevésbé ismert tünete a magnéziumhiánynak a magas vérnyomás, mégis jó tudni erről. Természetesen ezt a problémát számtalan más tényező is kiválthatja, de sok esetben a magnéziumhiány is felelőssé tehető érte. Érdemes ilyenkor minél előbb pótolni a hiányzó ásványi anyagot, hiszen a magas vérnyomásnak súlyos következményei lehetnek, például szívproblémákat is okozhat.

Túl gyakran változik a hangulatod

Nem tudod mire vélni a gyakori hangulatváltozásaidat? Ráfogod a téli, szürke napokra a rosszkedvedet? Lehet, hogy így van, de ilyenkor nem csak erre gyanakodhatunk, hanem magnéziumhiányra is. Nem árt tudnunk, hogy a túl alacsony magnéziumszint könnyen okozhat depressziót, letargiát, idegességet, szorongást, sőt alvási nehézséget is. Mielőtt azonban altatóhoz vagy nyugtatóhoz nyúlnál, mindenképp növeld a magnézium-bevitelt!

Forrás: bien.hu