Szerbiában tárgyal Orbán Viktor

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic - A kép forrása: hirtv.hu

Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke munkavacsorán fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt vasárnap este a szerb és a magyar kormány ötödik csúcstalálkozójának előestéjén, amelyet ezúttal a Vajdaságban, Szabadkán rendeznek meg – tájékoztatta tegnap az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a két ország külügyminisztere, Szijjártó Péter és Ivica Dacic társaságában Palicson tárgyaltak. Hétfő délelőtt Orbán Viktor és Ana Brnabic szerb kormányfő megbeszélésére kerül sor, és ezzel párhuzamosan a szakminiszterek is külön-külön tárgyalnak egymással. Ezt követi Magyarország és Szerbia kormányának együttes plenáris ülése, majd egyezmények aláírására kerül sor. A programot a magyar és a szerb miniszterelnök sajtótájékoztatója és közös ebéd zárja Szabadkán – tudatta a sajtófőnök. (Forrás: MTI)

Bocsánatot kért a szerb államfő a magyaroktól a gyűlöletbeszéd miatt

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól a szombati, belgrádi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt. A demonstráción Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője többek között arról beszélt, Vucic „szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát”.

„Ami elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. (…) Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé” – nyilatkozta Vucic újságíróknak Belgrádban. Az RTS szerbiai közszolgálati televízió megszólaltatta tegnap Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, aki azt mondta, hogy megdöbbentette Trifunovic kijelentése. Hozzátette: Trifunovic nem tudja megsérteni, megalázni, sem pedig megbélyegezni a vajdasági magyar közösséget, és nála „izmosabb politikusok is próbálkoztak ezzel az előző korszakban, de nem sikerült”. Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, Aleksandar Martinovic, a kormányzó Szerb Haladó Párt frakcióvezetője, Goran Vesic haladó párti politikus, valamint a Koszovóban elraboltak és meggyilkoltak családtagjait tömörítő szervezet is bírálta Trifunovicot az elhangzottak miatt. (Forrás: MTI)