Számíthatunk arra, hogy lesz népszavazás

Fotó depositphotos.com

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit.

A hitelesítéseket kilencen támogatták: Téglási András, Bozsóki Éva, Lugossy-Sági Krisztina, Sasvári Róbert, Szalay Tamás, Tóta Áronné választott tagok, valamint Borbély Andrea, a Jobbik, továbbá Lovas András, a KDNP és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja. Ellene szavazott Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazásokban nem vett részt Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK
delegáltja.

A Kúriához 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a határozatok ellen. Téglási András, a testület elnöke kiemelte: a kezdeményezések hitelesíthetők, mert nem ütköznek tiltott tárgykörbe, megfelelnek a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének.

Miután az NVB pénteken hitelesítette a kormány gyermekek védelméről szóló népszavazási kezdeményezését, így Európában elsőként a magyar embereknek lehetősége lesz állást foglalni a „kiskorú gyermekeket célzó agresszív LMBTQ szexuális propaganda” ügyében – emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez eljuttatott közleményében. Azt írták: „a nemzetközi, brüsszeli és hazai balliberális szervezetek és az egész Soros-hálózat intenzív támadást indítottak Magyarország ellen az elmúlt hetekben, amiért ezt a kérdést napirendre vette”. A magyar kormány álláspontja szerint azonban a kiskorú gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők joga, abba a „különféle LMBTQ szervezeteknek és aktivistáknak nincs joga beavatkozni” – szögezték le.

MTI