Szakmai konferencia hazai visszaváltási rendszer megvalósításáról

Fotó pixabay.com

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága a hazai visszaváltási rendszer megvalósítása az érdekképviseleti szervezetek szemszögéből címmel tartott széleskörű online szakmai konferenciát 2020. augusztus 7-én.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben egyértelműen állást foglalt a visszaváltási rendszer bevezetésével kapcsolatban.  Az uniós előírásoknak megfelelően a magyar gazdaságnak is át kell állnia a körforgásos gazdaságra. A körforgásos gazdaságra való átállás egyúttal egy új gazdasági modell megvalósítását is jelenti. A modell legnagyobb jelentősége, hogy a termékek értékláncára úgy tekint, hogy minden, ami abba bekerül, vagy ott keletkezik, az érték. Ezt az értéket a termék életútja végén sem szabad elveszítenünk, minden eszközzel azt kell támogatnunk, hogy a termékek, miután a rendeltetésüket betöltötték, ismét visszakerüljenek abba a körforgásba, amelyben új célt, új rendeltetést találhatnak maguknak. A sikeres átálláshoz viszont mind a szokásainkban mind a gondolkodásunkban változtatásokra van szükség.

A körforgásos javaslatcsomag keretében módosultak a hulladékgazdálkodási irányelvek, a korábbinál szigorúbb követelményeket támasztva a tagországok felé. 2019-ben jelent meg továbbá az Európai Parlament és a Tanács az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 irányelve, amelynek célja az egyszer használatos műanyagtermékekből és műanyagot tartalmazó halászeszközökből származó tengeri műanyaghulladék megelőzése és csökkentése. Ez az úgy nevezet SUP irányelv előírja, hogy a tagországoknak biztosítania kell 2025-re az országos szinten forgalomba hozott műanyag italpalackok 77%-ának, 2029-re a 90%-ának elkülönítetten történő gyűjtését az újrafeldolgozás érdekében. Továbbá a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a területükön kereskedelmi forgalomba kerülő italtároló PET-palackok 2025-től 25%-ban, 2030-tól 30%-ban másodnyersanyagból készüljenek. A kitétel a legfeljebb három liter űrtartalmú termékekre vonatkozik. E célok elérésének eszközeként az irányelv visszaváltási díj (betétdíj) bevezetését vagy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben önálló gyűjtési célérték meghatározását javasolja.

Annak érdekében, hogy a hazai hulladékgazdálkodási ágazatban szükségszerű paradigmaváltás a leghatékonyabb módon menjen végbe, széleskörű online konferencia keretében, az érdekképviseleti szervek megszólaltatásával vizsgálta a szaktárca a PET, alumínium és üveg csomagolási termékek tekintetében, a részben automata, részben kézi visszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségét, ahol a vásárló visszakapja a vásárláskor megfizetett visszaváltási díjat. Egy előzetesen elvégzett, reprezentatív felmérés alapján levonható az a következtetés, hogy a magyar társadalomban nagy az újrahasznosítható termékek – pénz ellenében történő – visszaváltására való hajlandóság. A megkérdezettek 93%-a összegyűjtené a háztartásban található PET-palackokat, alumíniumdobozokat és üvegeket, ha fizetnének azok visszaváltásáért.

A kormány céljai világosak: alapvető cél az ország környezetre káros hatást gyakorló hulladékoktól való megtisztítása és tisztán tartása, valamint egy megfelelő színvonalú, költséghatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása.

(ITM Kommunikáció, kormany.hu)