Rengeteg pénzt ad az EU “zöld” projektekre – már lehet pályázni!

Fotó kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 kutatási keretprogramon belül felhívást tett közzé: az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseit szem előtt tartó ötleteket támogatnak. Költségvetés: közel 1 milliárd euró. Fontos, hogy szinte azonnal pozitív hatással kell lenniük a környezet állapotára.

A Horizont 2020 program pályázati felhívásai az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez kapcsolódóan kutatási programokat és innovatív fejlesztéseket is támogat majd. A bírálatnál az egyik legfontosabb szempont az lesz, hogy milyen gyorsan hoz tényleges eredményt a fejlesztés.

Előzmények

Az Európai Parlament 2019 novemberében hirdetett éghajlatváltozási vészhelyzetet. Erre válaszul jött létre az Európai Zöld Megállapodás.

Az európai zöld megállapodás cselekvési tervet vázol fel arra, hogy miként legyen hatékonyabb az erőforrások felhasználása a tiszta gazdaságra való átállás révén; illetve milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a biológiai sokféleség helyreállhasson és a környezetszennyezés mértéke csökkenjen.

A terv meghatározza a szükséges beruházásokat és a rendelkezésre álló finanszírozási eszközöket, és kifejti, hogyan lehet biztosítani a méltányos és a legtöbbünk számára elfogadható átállást.

Célok

A Horizont 2020 kutatási programban 8 tematikus terület esetében jelenik meg a zöld megállapodás célrendszere:

–    növekvő éghajlati ambíció (erdőtüzek megelőzése, klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő innovatív megoldások) ,
–    tiszta, megfizethető és biztonságos energia,
–    ipar a tiszta és körkörös gazdaságért (a tervezés, a termelés, a hulladék újrahasznosítás,  javítás-felújítás folyamatok összehangolása),
–    energia- és erőforrás-hatékony épületek létrehozása,
–    fenntartható és intelligens mobilitási rendszerek kialakítása,
–    innovációk tesztelése és bemutatása a “termőföldtől az asztalig” stratégia alapján (az élelmiszer-ellátás környezeti szempontú reformja),
–    biológiai sokféleség és ökoszisztémák helyreállítása,
–    zéró szennyezés, toxikus anyagoktól mentes környezet.

Ezek mellett jelenik meg két téma, mely minden terület esetében fontos szempont (horizontális jellegű): ismeretbővítés és a lakosság bevonása. E szempontok adnak hosszú távú perspektívát a megállapodásban kitűzött célok megvalósításához.

Pályázat

A pályázati felhívások itt érhetőek el. A pályázatok beadási határideje: 2021. január 26. Az első projektek 2021 nyarán indulhatnak, a támogatási szerződések megkötésének várható határideje 2021. december 31.

A felhívás 2020. szeptember 22-én nyílt meg, további részletek a “Call – Building a low-carbon, climate resilient future: Research and innovation in support of the European Green Deal” pontban találhatóak.

Forrás: NAK, agroinform.hu