Összeomlás fenyegeti a vízszolgáltatást

Vízi-közmű Múzeum Veszprémben. - A kép forrása: veszpréminfo.hu

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a Magyar Vízi-közmű Szövetség (a Ma-Víz) kérésére mérte fel és összegezte a vízszolgáltatás helyzetét még 2018-ban, ezzel kapcsolatban a Magyar Vízi-közmű Szövetség főtitkára, Nagy Edit a Népszavának kifejtette: a tanulmány óta a vízi-közműcégek helyzete tovább romlott.

A szakemberek szerint, ha továbbra is ilyen lassú ütemben folyik a vezetékcsere, akkor 8-10 év múlva a vezetékes víz több napig tartó, ismétlődő hiánya komoly társadalmi feszültséget okoz. A vízi-közműcégek szakembereinek a felsőbb köröktől kiszivárgott információk alapján a Kormány úgy tervezi megoldani az ágazat problémáit vízdíjemelés nélkül, hogy költségvetési forrásból létrehoznak egy százmilliárd forint nagyságrendű, évente újratöltött nemzeti víziközmű-fejlesztési alapot, s erre pályázhatnak a vízszolgáltató cégek, ha fel akarják újítani hálózatukat és berendezéseiket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napilappal azt tudatta: „a vízi-közművek fenntartható működtetésére irányuló és sok irányból érkező szakmai javaslatokat ismerjük, de a Kormány minden szempontot szem előtt tartó és megalapozott stratégia mentén kíván megoldást találni. Semmilyen konkrét döntés még nem született, vízdíjemelés pedig nincs napirenden.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovatív fejlesztésekkel, támogatási lehetőségek biztosításával is segíti a közszolgáltatási feladatok ellátását.”  (Forrás: nepszava.hu)

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének az elnöke, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a Pápai Vízmű gyakorló szaktechnikusa 

A Polgári Kisgazdák vízgazdálkodási szakértői, – Papp Tamás és Dr. Paál Sándor – arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízi-közmű szolgáltatások alapdíjába fokozatosan be kell építeni a reális karbantartási és vezeték-felújítási költségeket. Az „annyi, amennyibe ténylegesen kerül” elv sajnos a legjobb szándékkal és semmilyen belpolitikai megfontolásból sem kerülhető meg. A tényleges költségek megspórolása hosszabb távon a vízvezeték-rendszer törvényszerű összeomlásához fog vezetni. A zavartalan működés fenntartása érdekében, teljesen mindegy, hogy melyik zsebünkből, de valamelyik zsebünkből sajnos ki kell vennünk a valós és műszakilag mindenképpen indokolt költségek pénzügyi fedezetét, akár szeretjük ezt, akár nem.

Dr. Paál Sándor (PhD), igazságügyi szakértő, a Kisgazda Polgári Egyesület vízgazdálkodási szakértője, a Kisgazda Országgyűlési Képviselők  Munkacsoportjának kabinettitkára. (KPE)