Orbán Viktor: Magyarországnak kivételezett státusza van Kínában

Sanghaj, 2018. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfõt Sanghajban 2018. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Orbán Viktor kormányfő kedden Kínában az ATV stábjának adott exkluzív interjújában elmondta: Magyarországnak kivételezett státusza van Kínában. Kiemelte: „Van egy tekintélyünk és respektünk is, úgyhogy nem kell szégyenkezni a magyaroknak, hogyha Kínával akár vállalati, akár politikai szinten a legmagasabb vezetőkkel kell tárgyalni, megálljuk a helyünket.” Magyarország és Kína kapcsolatai a történelem során soha nem voltak olyan jók, mint jelenleg – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expón felállított magyar országpavilon megnyitóján. Tavaly megdőlt a Kínába irányuló magyar export rekordja, és „jó reményeink vannak arra, hogy az idei év végén is exportrekordot ünnepelhetünk” – szögezte le. A pavilonmegnyitón öt vállalatközi megállapodást írtak alá. ATV.HU, MTI

Sanghaj, 2018. november 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar kormányfõ (b2) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) plenáris tárgyalása Sanghajban 2018. november 5-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Hatalmas utat tettek meg a magyar-kínai kapcsolatok

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai államfővel hétfőn Sanghajban – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) megnyitása után tartott külön tárgyalásukon a két ország vezetői méltatták a magyar-kínai kapcsolatokat, amelyek számos területen elmélyültek az elmúlt években.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben. A kínai elnök emlékeztetett: Magyarország az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatokat Kínával, és ennek az eseménynek jövőre lesz a 70. évfordulója. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország méltó módon fog megemlékezni az évfordulóról, ennek előkészületeit megtették.

A kínai elnök gratulált Orbán Viktornak Magyarország utóbbi években jól látható fejlődéséhez és stabilitásához, egyben meghívta őt az Egy övezet, egy út együttműködés jövő évi magas szintű fórumára Pekingbe. A meghívást a miniszterelnök elfogadta – mondta Havasi Bertalan.

A konkrét gazdasági projektek közül a megbeszélésen kiemelték a Belgrád-Budapest vasútvonal ügyének előremozdítását, valamint a kínai elnök üdvözölte a magas minőségű magyar agrártermékek kínai importját.

(kormany.hu)