Orbán Viktor: Magyarország a közép-európai együttműködés erősítésére fordítja az erejét / Orbán Viktor meglátogatta a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Magyarország arra fordítja az erejét, hogy erősítse a közép-európai együttműködést, és mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a romániai Kerelőszentpálon, ahol beszédet mondott az UBM Feed Romania takarmánykeverő üzemének avatóünnepségén.

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

A kormányfő kiemelte: Szerbiával és Szlovákiával már kiváló gazdasági együttműködést valósított meg Magyarország, de nem behozhatatlan a hátrány a magyar-román viszonyrendszerben sem. Ha vannak vállalkozó kedvű beruházók, nagy lendületet kaphat a magyar-román gazdasági együttműködés – tette hozzá. Hangsúlyozta: Közép-Európa nemzetekből áll, és nem halasztható tovább annak felismerése, hogy ezek a népek sorsközösségben vannak, és vannak érdekek, amelyek összekapcsolják őket, ezért az együttműködés útját kell választaniuk. Szerinte infrastrukturális összeköttetések kellenek Magyarország és Románia között, ezekről tárgyalnak a román kormánnyal. Gyorsvasútra van szükség Bukarest és Budapest között, és ez Kolozsvárt is bekapcsolhatja a gazdasági vérkeringésbe – tette hozzá Orbán Viktor.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke arról beszélt: „a magyar kormány szövetségese közösségünknek” és az RMDSZ-nek, és ahol szövetség van, ott vannak közös ügyek, és közös sikerek születnek. A célok és „a mi itteni megerősítésünk” mellett az eszközökben is egyetértés van – vélte.

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala
Orbán Viktor tegnap meglátogatta a csíkkarcfalvi Székelyföldi Jégkorong Akadémiát. A miniszterelnököt az akadémia növendékei fogadták, a kormányfő többükkel kezet fogott, és közös fényképek is készültek a mezt viselő jégkorongozókkal. A látogatás végén a gyerekek Orbán Viktor, illetve az akadémia szakmai stábjának tagjaival közösen elénekelték a Székely himnuszt. A hvg.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy bár kifejezetten kérte a politikusokat az alapvető jogok biztosa, hogy a gyerekeket ne szerepeltessék „díszletként” az EP-kampányban, a politikusok egyre több gyereket szerepeltetnek anyagaikban. A lap példaként említi, hogy Orbán Viktor az erdélyi hokisuliban „egy gyerektenger közepén” készített videót a Székely himnuszt elénekelve.

MTI, HVG.HU