Orbán Viktor: A kormány nem segélyt akar adni, hanem munkahelyeket teremteni

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

„Számos európai országnál sikeresebb volt a védekezés Magyarországon” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A rendkívüli jogrendre nincs szükség, de a járványügyi helyzet fenntartására továbbra is szükség van – tette hozzá. Kiemelte:

az operatív törzs működését, a kórházparancsnoki rendszert megtartjuk, és a tiszti főorvos jogköreit megerősítjük.

Nálunk gazdagabb országok rosszabbul kezelték, míg a V4 országok jól teljesítettek. Ez az állampolgárok fegyelmezettsége, a gyors kormányzati döntések és az eltökélt orvosi személyzet többet ér mint a pénz. Az első csatát megnyertük a koronavírus ellen – tette hozzá.

Egyetértési pontokat kell létrehoznunk

Beszélt arról is, hogy a sikeres védekezés nem a jó kormányzati munkán, hanem az egészségügyben dolgozók odaadásán, de leginkább azon múlik, hogy az emberek elfogadják a védelmi szabályokat.

Miután

őszre egy második hullámra számítunk,

ezért egyetértési pontokat kell létrehoznunk – mondta.

A gazdaságot megvédeni csak a kormány tudja

Most van időnk, hogy létrehozzuk azokat a védekezéssel kapcsolatos egyetértési pontokat, amelyek a következő időszakban a pillérei lesznek a munkánknak – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy kétnaponta kap helyzetjelentést a munkaerőpiaci helyzetről és a kormányzati intézkedésekről.

Egymillió azon munkahelyek száma, amelyet a kormányzati beavatkozás révén megmentettek – közölte.

Leszögezte, hogy

a kormány célja világos: nem segélyt akarnak adni, hanem munkahelyeket teremteni.

„Semmi okunk arra, hogy felfelé nézzünk” – tette hozzá. A kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedéseit értékelve elmondta, hogy a járvány elleni védekezés bebizonyította, hogy legalább annyit lehet tőlünk tanulni, mint amennyit mi tudunk tanulni másoktól.

„Ilyen szoros összefüggés a jó kormányzás valamint a gazdaság helyzet között még nem volt, mint amilyen a következő másfél évben lesz” – jelentette ki. 

Most egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk és a gazdaságot megvédeni csak a kormány tudja. Ha most jól csináljuk, a következő másfél év gazdaságpolitikáját, akkor fantasztikus eredményt érhetünk el.

Ebben a helyzetben nehéz költségvetést tervezni

A költségvetés tervezéséről elmondta, hogy nehéz tervezni, mivel még azt sem tudni, hogy az első hullám mennyire vetette vissza a gazdaságot. Az OECD elemzése sötét képet fest a gazdaságról, de a kormányfő ennél optimistább, ugyanakkor figyelni kell erre az előrejelzésre.

„A gazdasági hatások orvoslását nem tudjuk néhány hónap alatt végrehajtani ”– tette hozzá, ezért

a 2021-es év is gazdaságvédelmi év lesz.

Elmondta, hogy a pénz értelmes elköltése lesz a legfontosabb miután a második hullámról nyíltan beszélnek a tudósok, ezért erre fel kell készülni.

Mint fogalmazott: megvan a dosszié, amit használni tudunk a mostani válság után, amelyet sikeresen alkalmaztunk a 2010-es válság után. Segély helyett közfoglalkoztatás, adócsökkentés, beruházások támogatása, ezek működőképes fegyverek. A cél ugyanaz, mint 2010-ben: megvédeni a munkahelyeket és újakat teremtetni.

Az önkormányzatok költségvetése jelentős mértékben növekedni fog

A kormányfő az önkormányzatok felől érkező bírálatokat a költségvetés megalkotásakor szokásos lobbi tevékenységnek tekinti.

Elmondta, hogy mivel 2021 is védekezés éve, ezért

mindenkinek valamilyen formában hozzá kell járulni a védekezéshez.

A védekezés kulcsa az összefogás, hogy senki nem akarjon kibújni. Az önkormányzatok költségvetése jelentős mértékben növekedni fog a 2021-es évben – emelte ki. A gazdaság újraindításával pedig a helyi szinten is növekedhetnek az adóbevételek.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu