Ne hagyjuk a költési időszakra a munkákat

Fotó pixabay

Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) felhívja mindenki figyelmét – lakosság, önkormányzat, állami szervek – hogy az év első három hónapjában végezzék el a természetvédelmi szempontból érzékeny tevékenységeket.

Áprilistól, vagyis a költési időszaktól tilos olyan munkákat végezni, melyek veszélyt jelentenek az állatokra és biodiverzitásra.

Az egyesület véleménye szerint: “Fecskefészkek engedélyezett eltávolítása, fehér gólya-fészkek biztonságossá tétele és lombfakadás előtti fakivágás – a települések három leggyakoribb, évről évre ismétlődő természetvédelmi problémája”.

Három fő tevékenységet emeltek ki, melyek tapasztalatok során, ha nem időben végzik el őket, visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémákat jelezhetnek.

Fecskefészek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása

Felmerülő probléma, hogy gyakran sem a lakástulajdonosok, sem a kivitelezők nincsenek tisztában azzal a ténnyel, miszerint az állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek. Súlyos következmények (állatkínzás, fészkek törvénysértése) kivédése érdekében a megyei kormányhivatalok a fészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését, a denevérkolóniák áttelepítését csak tavaszi és nyári szaporodási időszak előtt, illetve ezt követően engedélyezhetik, amennyiben az érintettek időben benyújtják az engedélyeztetési kérelmet.

Fehér gólya fészkek biztonságossá tétele

A fehér gólyákat veszélyeztető áramütés minimum égési sérüléseket, lábelhalást, de akár halált is okozhatnak. Hogy ilyesfajta kár, sérülés ne következzen be az elektromos hálózat oszlopain a vezetékekre épült fészkeinek magasító kosárra emelését kell elvégezni. A megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt.

Fák, bokrok kivágása

Ez a fajta tevékenység sok esetben indokolt és szükséges. Azonban a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokros kivágások természetvédelmi kockázatot jelentenek. A fás és bokros élőhelyeken élő énekesmadaraink költő szezonja márciusban indul a fészeképítéssel. Maga a költés április második felétől június elejéig tart. Számos fajnak másodköltése is van, ami a júniusi és júliusi hónapokat veszi igénybe. Ezenkívül a tavasz és kora nyár más állat- és növény populációk számára is fontos szaporodási, virágzási időszak.

A témához kapcsolódó kigyűjtött rendeleteket, jogszabályokat megtalálják az MME honlapján.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, agroinform.hu