Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó Stringer, Reuters

3417 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 6 idős krónikus beteg Magyarországon (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.05.15. 07:11)

3417 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma – tudatták a koronavirus.gov.hu-n péntek reggel. Meghalt újabb 6 krónikus beteg, ezzel 442 főre emelkedett az elhunytak száma, 1287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1688 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 58%a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 60%-a budapesti vagy Pest megyei. 614 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 46-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 10954-en vannak, a mintavételek száma 127237.

Nyugvó szakaszba érkeztünk, a járvány mérséklődik – rögzítette az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília ismertette: a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, 45 kórházi osztályon jelent meg a vírus, ezek zárlat alá kerültek, és nem fogadnak új betegeket.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádióban kifejtette: a mostani a legnyugodtabb szakasza a járványnak, ami azt is jelenti, hogy hatottak a távolságtartásra és a higiéniára építő rendelkezések, így indokolt a szabályok enyhítése. A rektor a 24.hu-nak adott interjújában leszögezte: „a fél világ Magyarországra irigykedik, hogy ezt így meg tudtuk csinálni. A korai restriktív intézkedéseken túl a nagyon fegyelmezett lakosságnak is köszönhető, hogy nem értük el azt a csúcsot, amit a többi ország.” Arról is beszélt, hogy nem egyéni ambíció, hanem az élet sodorta a mostani vezető szerepbe, és hangsúlyozta: ő nem politikus, hanem orvos.

MTI, 24.HU, KORONAVIRUS.GOV.HU