Nagy-Somló a bio útra lép – az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet oktatással segíti az átállást

A kép forrása: somlopezsgo.vnet.hu

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.

Borospincék a Somló-hegy oldalában. – A kép forrása: hu.wikipedia.org

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében hazánk egyetlen, kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó önálló intézménye, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Biocont Kft. közreműködésével. A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Veszprém Megyei értéktár bizottságnak és a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém megyei Szervezetének az elnöke (a kép forrása: kpe.hu): A Somlói Borvidék hazánk legkisebb borvidéke, mivel 1998-g egyedül a Somló lejtőire korlátozódott. Az 1998-as bortörvény életbelépésével kibővült hazánk legkisebb történelmi borvidéke. Ide tartozik a Somló két “kisöccse”, a Kissomlyó és a Ság hegy. Ezzel a változással a három vulkanikus eredetű tanúhegyünk egy borvidéket alkot. Somló-hegyi körzet: Borszörcsök, Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely, Kissomlyó-Sághegyi körzet: Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri. Magyarország legkisebb borvidékén, 550 hektáron folyik a szőlőtermelés. Érdekessége, hogy a Somló hegy északi oldalán is folyik a termelés, így majdnem körbe érnek az ültetvények. A Balaton hőmérséklet kiegyenlítő hatása itt már alig érvényesül, a nyár mérsékelten meleg, a telek viszonylag enyhék. A Somló hegy aktív vulkán volt, a hegyet bazalt borítja, és sokszor úgy tűnik, mintha a szőlőtőke magából a bazaltból nőne ki. Ezért is a somlói borokban sokkal erősebben lehet érezni az ásványi jelleget. Mint a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke örömmel látom a törekvést az igazi magyar szőlő- és borkultúra megőrzéséért. (KPE)