Módosuló szociális kormányrendeletek

Kastélyosdombó, 2018. november 13. Nagy István agrárminiszter komlópalántákat ültet a helyi komlótermesztés elindulásáról tartott sajtótájékoztatón a Somogy megyei Kastélyosdombón 2018. november 13-án. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együtt mûködéseként 30 millió forintból indult beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztõ központjának dolgozói 2500 tõ komlót ültetnek el a központhoz tartozó egy hektáros területen. A várható jövõ évi hozam két tonna komló lesz, amelyet a Heineken piaci áron felvásárol és sörkészítéshez használ fel. Balról Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója, Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója . MTI/Varga György
  1. január elsejétől a szociális ágazatot illetően több kormányrendelet módosítását hirdették ki. Ezek mindegyike olyan, hogy az érintettek szempontjából a legkisebb rezdülés is fontos lehet további életükre nézve.

Azon esetekben, amikor az otthonteremtési támogatás belépési hozzájárulása kerül megállapításra, az intézmény vezetője tájékoztatást kell adjon a gyámhatóságnak  arról, ha a beköltözést vagy a támogatott lakás igénybevételének megkezdését  követő három éven belül megszűnik.

Az alacsony küszöbű ellátásra, az utcai szociális munkára, a krízisközpontok és a titkos menedékházakra nem kell általános pályázatot kiírni, a 2020.december 31-én hatályos finanszírozási szerződések hatálya egészen 2023. december 31-ig  meghosszabbodik, tehát működésüket évekig kiszámítható keretek között végezhetik!

Azon megváltozott munkaképességű személyek, akiknek 2016. május 1-e után havi átlagjövedelem hiányában állapították meg az ellátás összegét, 2021. december 31-ig  kérelmezhetik a rehabilitációs hatóságtól  az ellátási összeg felülvizsgálatát.

Amennyiben az eljárás során azt állapítják meg, hogy a 2021. január 1-től hatályos rendelkezések szerint az ellátás összege a kérelmező számára kedvezőbb lenne, úgy a magasabb összeget kell folyósítani  2021. január l-jéig visszamenőleg.

A bölcsődei hálózat országos működésének zavartalanságát azzal /is/ biztosítani kívánják, hogy a fenntartónak minden év március 15-ig be kell jelentenie a nyári zárva tartás várható idejét , egyéb bezárás esetén pedig a döntés meghozatalát követő 24 órán belül.  Így lesz biztosítható az átcsoportosítás, stb…

Dr. Bakos Zoltán