Megoldásra váró vízgazdálkodási helyzet Bakonycsernyén

A felhőszakadás után - Pillanatkép Bakonycsernyén. - A kép forrása: feol.hu

Hétfőn, a móri és a székesfehérvári tűzoltók próbálták menteni a menthetőt, de az átemelő szivattyúknak nem volt hová kinyomniuk a vizet, hiszen gyakorlatilag az egész udvar és a kert is víz alatt állt. A község lakosai gyakran magas árat adnak azért, hogy festői környezetben élhessenek. Völgyeiben apró patakok csörgedeznek, de elég egy komolyabb eső, vagy pár rosszul elvégzett emberi beavatkozás a természet ellen, és máris megvan a tragédia.

Egy kiadós lokális zivatar csapott le vasárnap este Súr településre, ahonnan a hasonló nevű patak fut Bakonycsernye irányába. A régóta elhanyagolt patakmeder nem tudta elvezetni a hirtelen érkezett, nagy mennyiségű vizet, ezért több helyen is kilépett a víz a medréből. Sajnos emiatt több kert, udvar és gazdasági épület és számos, azokban meghúzódó háziállat került vízbe, illetve víz alá. Ez már eleve jelentős anyagi kárt jelent, ám a helyzetet tetézi, hogy több családi házba is bejutott a sárga iszaptól terhes árvíz. – Egy gazdálkodó család a József Attila utcában tehetetlenül nézte az udvar magasabban fekvő pontjáról, hogy mindenük oda. Korábban nem voltak tétlenek, kipakolták a víz alá kerülő, ezáltal tönkrement fagyasztó ládákat és homokzsákokkal próbálták elvágni a víz előre nyomulását a lakás alagsorában. Azonban a Súri-patak folyamatosan kapott utánpótlást, hiszen jól látható volt, ahogy a kert végében álló traktor előtt hömpölygött még a zavaros víz, annak ellenére, hogy már órák óta nem esett. A tulajdonosok azonban nem is a garázsban pihenő drága gépekért vagy a fagyasztóládákban tartott javakért aggódtak. A családfő ezekre csak legyintett: Nem ez az első eset, mondta, ám nagyobb gond, hogy tizenhárom disznó és két növendék bika is a vízben álló istállók foglya és a tyúkok számára fenntartott udvar szárnyas-állományáról már le is mondtak. A legrosszabb, hogy görcsbe rándul már a gyomruk, amikor dörögni kezd az ég Bakonycsernye fölött. A Szápár felé vezető út alatt egy közel húsz éve felújított áteresz hivatott biztosítani a víz zavartalan tovább haladását a Gaja-patakig, ám a keresztmetszete nem elegendő. Mindezekről a hídon állva nyilatkozott Turi Balázs, a község polgármestere, aki elmondta, hogy a területileg illetékes vízügyi igazgatóság felé korábban is jelezték ezt a problémát, sőt, 1300 aláírást is gyűjtöttek. Most ígéretet kapott a falu vezetője, hogy ha elvonul az ár, kijönnek a munkagépek és javítanak a kritikus mederszakasz állapotán. Homokot és zsákokat azonnal biztosított az önkormányzat és fertőtlenítőszerekkel is ellátta azokat, akiknek az otthonába bejutott a víz. A lakóingatlan tulajdonosok az elemi károkra elkülönített segélyből is enyhíthetik a veszteségeiket. Őket a polgármester sorra felhívta, hogy még a héten jelentkezzenek a községházán. (Forrás: Palocsai Jenő/feol.hu)

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának a tagja, az Önkormányzat Gazdasági Bizottságának és a Kisgazda Polgári Egyesület Fejér Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása. horvathmikloscsaba.hu

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának a tagja, az Önkormányzat Gazdasági Bizottságának és a Kisgazda Polgári Egyesület Fejér Megyei Szervezetének az elnöke: a Polgári Kisgazdák ismét felhívják a vízügyi szakmai szervezetek figyelmét arra, hogy az általános éghajlatváltozás korát éljük. Ráadásul a Dunántúl dombos vidékein a rövid időtartamú, de rendkívül nagy intenzitású csapadékok a jellemzőek. Az árkok és vízátereszek jókarba helyezése pedig tovább nem halasztható. Az állami, a vízi társulati és az önkormányzati vízgazdálkodási és vízügyi feladatokat el kell látni. Ezek nem hanyagolhatók tovább. A magánszemélyek felelőssége pedig az, hogy ki-ki saját portája előtt tartsa tisztán a csapadékvíz-vezető árkot. Ez mindig is így volt, amióta világ, a világ. Ugyanis annál nagyobb szégyen egykoron nem volt a faluban, mint amikor valakit a kisbíró kidobolt azzal, hogy nem tart rendet a saját portája előtt. (KPE)