Megmenekülnek az illegális kerti kutak?

Fotó: stettni.hu

A vízgazdálkodási törvény most tervezett módosításával a korábban illegálisan létesített öntöző kutak szabályossá tételét kívánja megoldani a Kormány.

Sok hazai településen drágán lenne elérhető a vízfelszín alatti vízkészlet használata. mivel ezeknek kutaknak az engedélyeztetése bonyolult és drága. Eddig több tízezer engedély nélküli öntözőkút létesült. A szabályossá tételük megoldatlan probléma.

A javaslat most ezen változtatna, valamint az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írja elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést. Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

A parlamenti vitában felmerült, hogy ökológiai szempontból fontos lenne az, hogy a tervezett törvény tartalmazza a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását.

Az országgyűlési képviselők azt is megfogalmazták, hogy a kútamnesztiára egyszer kerüljön sor, azt követően mindenki érdeke, hogy csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak.

Nagy István közölte, az érintett kutakra úgynevezett okos vízhozam-mérő órákat telepítenek, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkeznek majd a vízhasználatról. (Forrás: agroinform.hu)

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák véleménye szerint túlzott hatósági elvárás volt eddig a kerti kutak létesítéséhez. A szükséges engedélyezési eljárás végig járása nagyon megterhelte a mikro- és kisgazdaságokat.

Az eddigi szabályozásnak azért sem volt semmi értelme mert a rendkívül bonyolult és nagyon magas költségekkel járó eljárás helyett a kiskert-tulajdonosok inkább az illegális utat választották, és engedély nélkül emelték ki az öntözéshez a felszín alatti vizeket.

A végeredmény pedig az lett, hogy a vízügyi hatóságnak végképp nem volt halvány fogalma sem arról, hogy milyen állapotban van a felszín alatti vizekkel történő gazdálkodás.

Az engedélyezési eljárást minden lehetséges eszközzel le kell egyszerűsíteni, ami egyben az eljárási költségeket is csökkenti. Ugyanakkor az okos vízhozam-mérő órák alkalmazása elengedhetetlen, mert a felszínalatti vízkészletekkel okszerűen gazdálkodni kell, és ehhez elengedhetetlen a vízkivétel monitorozása.

(Dr. Paál Sándor c. egyetemi docens, igazságügyi szakértő – KPE Balatonfüred)