Megjavíthatók a megrongált gázvezetékek

hirnavigator.hu

Műszakilag megvalósítható az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték megrongált
csöveinek javítása ez, de ehhez sok időre és pénzre van szükség – jelentette ki Alekszandr Novak orosz
miniszterelnök-helyettes.


„Ma az az első dolgunk, hogy kiderítsük, ki tette ezt, és biztosak vagyunk benne, hogy bizonyos országok, amelyek korábban hangot adtak álláspontjuknak, érdekeltek voltak ebben. Mind az Egyesült Államok, mind Ukrajna, mind Lengyelország azt mondta korábban, hogy ez az infrastruktúra nem fog működni, és hogy mindent megtesznek ezért, így ezt természetesen komolyan tisztázni kell” – hangsúlyozta.

Ugyanebben a műsorban Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt állította, közvetett bizonyítékok utalnak rá, hogy a Nyugat érintett a gázvezetékeken történt incidensekben. Már az Északi Áramlat-1 gázvezetéken sem ömlik a gáz a tengerbe – erről tájékoztatta vasárnap a dán hatóságokat az üzemeltető, a Nord Stream AG. Az Északi Áramlat-1
mindkét vezetékében stabil a nyomás, ami arra utal, hogy teljesen megszűnt a gáz ömlése a tengerbe idézte a céget Twitter-üzenetében a Dán Energiahatóság. Az Északi Áramlat-2 vezeték esetében az üzemeltető már szombaton bejelentette, hogy nem szivárog gáz a Balti-tengerbe.

mti.hu