Május 26-án az Erdélyi magyarok közös nemzeti ügyünkért szavaznak az RMDSZ-re

Szíki Károly színművész és író, kiváló tagtársunk a magyar közéletnek olyan alakja, akinek a személye pótolhatatlan a határokon innen és túl folytatott nemzeti küzdelmünkben. Művészetét, soha ki nem fogyó energiáit a nagy közös célnak szenteli, megtartani a magyarságot bárhol is éljen a világban.

A KPE tudja, hogy Szíki Károlyt gyakran érte méltánytalanság, találkozott a megértés hiányával, mindez nem rendítette meg velünk küzd és marad.

Meg kellett ragadnom az alkalmat, hogy ez alkalommal is megköszönjem a segítséget, a bajtársi együttműködést, amit mi hosszú évek óta Szíki Károlytól megkaptunk. TKB

 

Székelyföld egy és oszthatatlan – Újabb sikeres majális Székelyföldön

Makfalva Polgármesteri Hivatala, Makfalva Székely Tanácsa és a Wesselényi Miklós Művelődési Egylet idén már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Székely Majálist.

 

Makfalván, a Ziegler-kertben rendezett eseményen a kulturális műsorok mellett a szórakozásra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők. Noha az időjárás kezdetekben nem kedvezett, az érdeklődés így sem maradt el. A Zoltán fúvószenekar és lovas huszárok vezették fel a mintegy ezer fős ünneplő tömeget a magyar és székely zászlókba öltözött makfalvi utcán.

A hagyományaink és jelképeink megjelenítésén túl minden alkalommal előrukkol valamivel Vas Imre polgármester és alkotó közössége, születnek új testvérvárosi kapcsolatok, Izsák Balázs pedig mindig bejelent valamit az autonómiafejlemény sorsmeghatározó köréből. Ezúttal a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését jelentette be. Korábban már olvasni lehetett arról, hogy Izsák Balázs SZNT-elnök és Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) márciusban megválasztott elnöke Sepsiszentgyörgyön sajtótájékoztatón tartottak e témában. Izsák Balázs felidézte: az Európai Unió bírósága március 7-én semmisítette meg az európai polgári kezdeményezésük bejegyzését elutasító európai bizottsági (EB) határozatot, és az EB-nek két hónap állt rendelkezésére, hogy megoldja az így kialakult helyzetet. Arra számítottunk -mondta-, hogy a bizottság bejegyzi a kezdeményezést. Mára mindez megtörtént, tehát elkezdődik és innen a színpad mellől elindul az egymillió európai aláírás összegyűjtése. A polgári kezdeményezésnek zöld utat nyitó luxembourgi bírósági ítélet kihirdetése előtt Mezei Jánossal, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökével és Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével is tárgyaltunk, mindenki a kezdeményezés támogatása mellett állt ki.

A pozitív brüsszeli bejelentést nagy tapssal fogadta a publikum. Következtek a hozzászólások, csatlakozó nyilatkozatok. Gábor Áron Árpád lelkész nyitó mondatai után színre lépett Vass Imre polgármester, Mezei János MPP elnöke, Csomortán István EMNP elnöke, Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő (FIDESZ), A Népfőiskola elnöke Kiss Boáz. Az RMDSZ-t Vincze Lóránt képviselte, Szili Katalin üdvözlő levelét Sándor Krisztina olvasta fel. Közben elkészültek a bográcsgulyások, amikhez ízletes egri borokat ihattak a jókedvű majálist ünneplők, és eközben elindult az éjfélig tartó szórakoztató program, amelynek keretén belül többek között felléptek: a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék, a Deák család, Berticsi fivérek, a Titán Együttes és Tóth Reni. Az egri Varga László Teátrum két szereplője, Tóth László Arany Páva díja énekes és Szíki Károly színművész  ezúttal A tűz csiholói című történelmi-zenés előadásukat mutatta be. Május-11-en a Makfalvi Székely majálison elindult tehát a nemzeti régiók polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtése. Remélhetőleg már Magyarországon összejön az egymilliós szám, amivel egy lépéssel közelebb kerülünk Székelyföld autonómiájához. – Vegyünk példát Vass Imre polgármesterről, akinek arcán nyoma sem volt valamiféle sértődésnek, hogy az előző napi Orbán Viktor látogatásra, melyet a makfalvi Gerendás fogadóban tartottak, éppen Makfalva polgármesterét nem hívták meg.

Hűsége a székelyekhez és magyarokhoz megtörhetetlen. Olyan személyiség, akiből arrafelé van néhány, de még mindig nincs elegendő. Nekünk, anyaországiaknak legyen példa ő, és mindenben támogassuk, mert vele együtt a székelyek szívdobbanása is közelebb van.

(Forrás: Szíki Károly: Heti Hang Szóró-Hangosan mindenről, ami nekünk fontos)