Magyar Orvosok Szakszervezete: Fiatalokkal vannak tele az intenzív osztályok

Fotó koronavirus.gov.hu

Egyre fiatalabb betegek kerülnek kórházba, és egyre súlyosabb állapotban – jelentette ki Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke az ATV Start hétfő reggeli műsorában.

Tóth Judit hozzátette:

ÚGY TŰNIK, HOGY A KORONAVÍRUS BRIT VARIÁNSA SÚLYOSABB TÜNETEKET OKOZ A FIATALOKNÁL, ILLETVE KÖZÖTTÜK SOKKAL GYORSABBAN TERJED, MIVEL ŐK AZ AKTÍVABBAK, ÉS MÉG MINDIG TÚL NAGY NÁLUK A TALÁLKOZÁSOK SZÁMA.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány 2,5 millió beoltott mellett kezdene nyitást, a MOSZ alelnöke arról beszélt: miközben az orvosok látják az egészségügyi terhelést, és átélik nap mint nap, értetlenül állnak a kormány kommunikációja előtt.

Tóth Judit szerint inkább szigorítani kellene, és a meglévő szabályokat is sokkal fegyelmezettebben betartani.

Nagyon korainak tűnik a nyitás

– szögezte le.

Azt is hangsúlyozta:

AHHOZ, HOGY EGYÁLTALÁN NYITÁSRÓL LEHESSEN BESZÉLNI, AZ ESETSZÁMOKNAK ÉS A KÓRHÁZAK LETERHELTSÉGÉNEK KELLENE CSÖKKENNIE.

A járványt nem a kórházakban lehet megállítani, hanem járványügyi intézkedésekkel, korlátozásokkal és távolságtartással – hívta fel a figyelmet a MOSZ alelnöke. Ide sorolta az oltásokat is, de azt hozzátette:

ANNYIRA SÚLYOS A HELYZET, HOGY MIRE AZ OLTÁSOKAT BEADJÁK, ÉS KIALAKUL A VÉDETTSÉG, ADDIGRA MÁR MEG IS FERTŐZHETIK EGYMÁST AZ EMBEREK.

Az ATV Start műsorában szóba került, hogy az ózdi kórház főigazgatója a napokban arról beszélt, olyan állapotok vannak az intézményben, mint tavaly az olaszországi Bergamóban, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt hazug állításnak nevezte.

A MOSZ alelnöke az ATV-ben azt állította, beszélt több dolgozóval is az ózdi kórházból, akik megerősítették, hogy „nagyon súlyos a helyzet”.

TÓTH JUDIT MEGKÖSZÖNTE AZ ÓZDI KÓRHÁZ FŐIGAZGATÓJÁNAK A KIÁLLÁSÁT, SZERINTE UGYANIS „EZT KELLENE TENNI MINDEN KÓRHÁZ IGAZGATÓJÁNAK”.

A MOSZ alelnöke kiemelte:

Nem azért, hogy pánikot keltsünk, hanem azért, hogy elmondjuk a valóságot.

A MOSZ folyamatosan kapja a visszajelzéseket a kórházaktól, hogy korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, illetve egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban.

Ez elképesztő terhelést jelent

– jegyezte meg a MOSZ alelnöke.

Tóth Judit azt is elmondta: a katasztrófamedicina szabályai szerint mindig választani kell, hogy kinek tudják megadni a sürgős ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 sürgős állapotú beteg. Olyat is hallott, hogy a 65-70 év felettieknek már sajnos nem tudják biztosítani az intenzíves ellátást, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.

Forrás: index.hu, Nótin Tamás