Csöndben elindult Magyarországra a török gáz, nagy bajt előzhet meg a jövőben 

Április elején elindult a földgázszállítás Magyarországra Törökországból, a napokban pedig Azerbajdzsánból. Nem beszélhetünk hatalmas mennyiségekről, a török gázüzlet összesen 275 millió köbméterről szól, az azeri transzport első körben 50 millióról. Mitől lesz ennek mégis óriási jelentősége hazánk számára, és hogy áll most az európai gázhelyzet? Szakértő segítségével jártuk körbe.Történelmi nap közeleg a magyar-török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – írta március végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A miniszter kiemelte, a szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál,

és bár eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságban, de ezidáig csak tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is – húzta alá Szijjártó Péter. A hónap elején csakugyan megérkezett az első transzport, 2024 második és harmadik negyedévében meg is érkezik a teljes mennyiség.

Közelebbről megnézve ez nem egy irdatlan mennyiség, ukrán vezetékeken keresztül éves szinten nagyjából 4,5 milliárd köbméter orosz gáz érkezik hazánkba, csakhogy a háborús helyzet miatt ez egyre bizonytalanabb tranzitútvonal, érthető tehát, hogy a magyar kormány új lehetőségek után nézett, így ha kevésnek is tűnik a most beérkező török gáz, a jelentősége óriási. 

Erről szólt az államalapítás ünnepén kötött üzlet

Ahogy azt tavaly megírtuk, 2023. augusztus 20-án, a török elnök látogatásával egy időben megbeszélést folytatott Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, az MVM igazgatóságának elnöke Dr. Alparslan Bayraktar török energiaügyi miniszterrel, amelyen részt vett továbbá Burhan Özcan, a BOTAŞ török állami energiatársaság vezérigazgatója, Mithat Aydin, a társaság vezérigazgató-helyettese, Fazekas László, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese és Fritsch László, a MVM CEEnergy Zrt. vezérigazgatója,

ekkor állapodtak meg a 275 millió köbméter gáz megvásárlásáról, amely most elkezdett beérkezni. Ám a török gázüzlet igazi jelentőségét mégsem ez adja.

Noha Törökország rendelkezik valamennyi saját gázforrással, importra szorul, így értelemszerűen hosszú távon, és a szükséges mennyiségben bizonyosan nem tudná Magyarországot ellátni. A behozatalra ugyanakkor szinte korlátlan lehetőségei vannak, amit szemlátomást jól használ ki. 

Mindenki rárepült a déli gázfolyosóra

– Épül a déli gázfolyosó, amit mindenki fejleszt aki ezen a vonalon érdekelt. Ez nagyjából hasonló nyomvonalon halad, mint ahova az egykor szép reményű Nabucco gázvezetéket tervezte az osztrák OMV a 2000-es években

– mondja a Növekedés.hu-nak Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj– és gázipari elemzője. Hozzáteszi, Törökországnak van saját gáz termelése is, de ennél lényegesen fontosabb, hogy oda érkezik be Azerbajdzsánból és Iránból a földgáz, de vannak LNG termináljaik is. Ez a gázfolyosó Magyarországnak is jól jön, elvégre Azerbajdzsánnal sokat tárgyalt már a kormány gázüzletekről. 

Itt található ugyanis a a Kaszpi-tenger alatt a nagy kiterjedésű Şah Deniz-gázmező, amely a földgázon kívül kőolajat és gázkondenzátumot is tartalmaz. 

Szijjártó Péter éppen a napokban jelentette be, hogy Azerbajdzsánból is megindult a földgázszállítás Magyarországra az első ütemben 55 millió köbméter mennyiségben, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén.

A miniszter erről a magyar–azeri gazdasági vegyes bizottság szerdai ülését követően beszélt, és azt sem rejtette véka alá, hogy mindkét országot súlyosan érintik az ukrajnai háború drámai hatásai, de aki jó együttműködést tud fenntartani a kaukázusi térséggel, az eredményesebben tud az új körülményekhez alkalmazkodni az energiaellátásban.

– A források tehát rendkívül változatosak, adott esetben lehet tovább bővíteni izraeli, vagy akár  iraki gázzal is, és ciprusról is a legracionálisabb útvonal Törökországon keresztül vezet Európába – mutat rá Pletser Tamás hozzátéve, ha gázból többlet mennyiségre van szükség, akkor egyértelműen a török irány lehet a befutó.

Jelenleg az európai kép is pozitív

A szakértő kérdésünkre azt is elárulta, hogy az európai gázhelyzet az időről időre felbukkanó riogatással szemben nem rossz. 

– Viszonylag jól állnak a tárolók, a tél végén 56 százalék körül voltak, szemben az egy évvel korábbi 30 százalékkal. A másik fontos kérdés, hogy a kereslet miként alakul. Jelenleg nem látjuk azt, hogy hatalmas ugrás készülődne

– mutat rá Pletser Tamás hozzátéve,  2023-as fogyasztáshoz képest mindössze néhány százalékos növekedésre lehet számítani Európában.  Ennek több oka van, egyrészt viszonylag meleg volt az idei tél, itt legfeljebb annyi bizonytalanság van, hogy nem látjuk előre, milyen lesz az idei december. Ugyanakkor a korábbi keresletcsökkentő javaslatok, amelyeket az Európai Unió fogalmazott meg, továbbra is érvényben vannak. 

– A fogyasztás nem nő jelentősen, a tárolókapacitások rendben vannak, ellátási oldalról pedig folyamatosan jön a gáz azokból a forrásokból, ahonnan vártuk. Továbbra is érkezik az LNG az Egyesült Államokból és Katarból, jön az orosz,  norvég, azeri és algériai földgáz is, összességében ez egy pozitív kép -húzza alá  az Erste csoport elemzője. 

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/csondben-elindult-magyarorszagra-a-torok-gaz-nagy-bajt-elozhet-meg-a-jovoben