Losonczi János értesítése alapján: Programokkal és pénzzel segítene a város a vendéglátóiparon

Fotó debrecen.hu

A megbeszélésen többek között a támogatási lehetőségekről és az újranyitás mikéntjéről is szó volt.

Az ebédidőt jelezte kedden is a déli harangszó Debrecen főterén, ahol egy évvel ezelőtt még igazítottak kicsit csokornyakkendőjükön a felszolgálók, mielőtt az étlapot szívélyes köszöntéssel átnyújtották az éhes vendégeknek. Az éttermek és kávézók képviselői most máshol, más miatt várták az ebédidőre figyelmeztető hangot: Debrecen polgármestere hívta őket a Városházára, hogy egy asztalnál beszéljenek a legfontosabb kérdésről: hogyan tovább. A találkozó után az elhangzottakról Papp László polgármester és Debrecen egyik nagy múltú éttermének, valamint közkedvelt kávézójának vezetője beszélt a Naplónak.

– A járvány időszakában az egyik legmeggyötörtebb szektor a vendéglátóipar. Debrecenben szokás, hogy minden ágazattal tartjuk a kapcsolatot, ám ez a kapcsolattartás a járvány időszakában felértékelődik

– utalt a megbeszélés jelentőségére Papp László.

Megtudtuk, hogy a debreceni vendéglátósok igyekeznek türelmesen és kreatívan meglovagolni a nehézségek hullámait, de azt is, hogy mindannyiunk érdekében a nyitásra még várniuk, várnunk kell. Papp László továbbra is fontosnak tartja az ágazat támogatását; a tárgyalás után elmondta, milyen segítségben részesülhettek eddig, és mire számíthatnak a továbbiakban a nehéz helyzetben lévő vállalkozások.

Programokkal, pénzzel segítenének

Debrecen első embere a beszélgetés után azzal kezdte: a vendéglátóipari egységek hosszú hónapok óta zárva vannak, ezért megérti a tulajdonosok és az alkalmazottak türelmetlenségét.

„Áttekintettük a jelenlegi debreceni helyzetet és egyetértettünk abban, hogy a nyitást az oltás függvényében lehet szorgalmazni”

– hangsúlyozta a polgármester. A politikus kitért arra is, hogy Európában sok helyen elhamarkodottan tették meg ezt a lépést, ami miatt újra zárások és korlátozások léptek életbe. Az állami források, a kormányzati bér- és járuléktámogatások folyamatosan érkeznek a vállalkozásokhoz. Az egyeztetésen szó volt arról is, hogy a következő hónapokban milyen javaslatok mentén lehetne együttműködést kialakítani Debrecenben az önkormányzat és a vendéglátóhelyek között.

„A város már eddig is jelentős támogatással segítette fennmaradásukat, működésüket, az önkormányzat tulajdonában lévő Cívisház Zrt. például több mint kétszázharminc vállalkozásnak ad bérletidíj-támogatást”

– közölte Papp László utalva arra, hogy a szervezet is ötven és kilencven százalékos támogatást biztosít, míg fennáll a veszélyhelyzet. A polgármester arra is rámutatott, hogy az önkormányzat a kis- és középvállalkozások számára az iparűzési adó csökkentésével több mint hárommilliárd forintos forrást hagy a vállalkozásoknál. – Kérték a szektor képviselői, hogy a nyitás utáni időszakban próbáljon a város olyan segítséget nyújtani, hogy programok szervezésével igyekezzünk az éttermek töltöttségéhez hozzájárulni. A pénzügyi támogatás lehetőségét is vizsgáljuk, valamint azt, hogy a városi segélyalap felhasználásával a munkavállalók számára a bérkiesés szempontjából tudunk-e támogatást nyújtani – tájékoztatott végül Papp László.

Gyújtólángon, de működik

Csendes Attilát, az egyik belvárosi kávézó ügyvezetőjét a találkozó után arról kérdeztük, milyen javaslatokkal érkezett a polgármesteri tárgyalóba. Az üzletember elmondta, javasolta a teraszok mihamarabbi nyitását, majd kifejtette:

számukra nagy öröm, hogy a városvezetés kulturális programokkal segítené megtölteni a szórakozóhelyeket.

– Ez lehetővé teszi majd, hogy visszatérjen hozzánk a kultúrát és gasztrokultúrát szerető közönség. Jelenleg is helyet adunk kirakattárlatnak, emellett szeretjük támogatni azokat a művészeket, akik hozzánk hasonlóan most szintén nehéz helyzetben vannak – mutatott rá Csendes Attila.

Felhúzták a (gumi)kesztyűt

Madai Attilát, a Csokonai Színházzal szemben évtizedek óta töretlenül működő étterem üzletvezetőjét arról kérdeztük, hogyan értékeli az egyeztetést, és ennek fényében milyen jövőképpel tekint az előttük, előttünk álló hónapokra. A szakember először leszögezte: mindenki a nyitást várja. Elmondta továbbá, hogy a polgármesteri találkán jó ötletek és felvetések hangzottak el, de a legfontosabb kérdés mindannyiuk számára mégis az, hogy meddig tart még ez az állapot.

„A környező országokban megnyitottak, de valószínűleg be is fognak zárni. Fontos, hogy előre gondolkodjunk, hogy az újranyitásnál ne legyen majd szakemberhiány és minden az elvárt, megszokott minőségben maradjon majd akkor is, amikor kinyithatjuk a kapukat”

– hangsúlyozta Madai Attila, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy éttermükben nem kellett létszámleépítéshez folyamodniuk, igaz, a házhozszállítás és az elviteles menü mindössze harminc százaléka a rendes bevételüknek, ez az összeg azonban nem fedezi a költségeket. Beszélt arról is, hogy az étterem praktikus, közkedvelt menüsorral, többek között street-food jellegű ételekkel és alkalmazottai biztatásával húzta fel a kesztyűt a nehéz időszakban, és remélik, a májusra prognosztizált kapunyitás után pincéreik azoknak a debrecenieknek is felszolgálhatnak majd, akik a pandémia idején otthonukba szállított ízeik miatt ismerték meg őket.

Forrás: haon.hu, SZD