Lassan helyére kerülnek a dolgok

Borkai Zsolt keddtől már nem tagja az olimpiai bizottságnak – közölte csütörtökön a szervezet. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közleménye szerint Borkai „személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük”.

Borkai Zsolt olimpiai járadékának esetleges megvonásáról a MOB tudatta: az olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta, ebben a kérdésében a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a MOB-nak nincs hatásköre eljárni. A MOB jelezte, hogy a bizottságot megkereste Steinmetz Ádám, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportjának tagja, és az olimpiai járadékról szóló törvény módosítása tervezetének véleményezését kérte. „A törvénymódosítás tervezetéről kialakított véleményünket meg fogjuk küldeni a képviselőnek” – áll a MOB közleményében.

Az Index megkeresésére Szabó Tünde sportért felelős államtitkár közölte: a sporttörvény szerint az veszti el érdemtelenség miatt az olimpiai életjáradékát, aki büntetett előéletű, vagy próbaidőre bocsátották. Ezen túlmenően akkor is felfüggeszthetik a járadékot, ha valaki büntetőeljárás alatt áll. Ez lényegében azt jelenti, hogy amíg Borkai ügyei nem lépnek túl a feljelentéseken, addig a polgármester élvezheti az életjáradékot – összegez az Index.

Glázer Tímea, az ellenzék győri polgármesterjelöltje a Facebookon számolt be arról, felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Győri Ítélőtáblához, hogy változtassa meg a Győr Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság október 21-én hozott határozatát, és semmisítse meg a győri polgármester-választás eredményét, illetve ismételtesse meg a választást.

A Népszava beszámol arról, hogy az újraválasztott győri polgármester botránya kapcsán készített Publicus-felmérés adataiból, kimutatható, hogy ott hallottak a legkevesebben a botrányról, ahol a kormánypárti sajtó, azaz a köztévé, a közrádió és a megyei lap a fő információforrás. A községekben élőknek csak a 67 százaléka tudott a kínos esetről, miközben a megyeszékhelyeken élők 78, a fővárosiak 88 százaléka hallott arról. A botrányról értesülők magas aránya viszont azt jelzi, hogy a „kormánymédia blokkja” ezúttal csak a vidéki kistelepüléseken vált be, és ott sem teljesen.

index.hu