Lassan búcsúzunk a műanyagoktól

Fotó pixabay.com

Azt hiszem senkit nem ért váratlanul az Országgyűlés által a napokban elfogadott törvény, mely a jövőre nézve jelentős mértékben korlátozza a környezetet jelentős mértékben és tartósan szennyező műanyagok használatát.

A jogszabály felhatalmazza a Kormányt, hogy rendeletben korlátozza vagy megtiltsa azon termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását, melyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válnak.

A Parlament ezzel uniós irányelvnek is meg kíván felelni, mely a hord-tasakok felhasználásának csökkentését írja elő.

A biológiailag lebomló műanyagokat gyakorlatilag nem érinti a korlátozás és a 15 mikronnál kevesebb falvastagságú hord-tasakokat is alig, mert ezek felhasználása higiéniai célokat szolgál íz ömlesztett élelmiszerek csomagolására.

A 2021. július 1-én hatályba lépő törvény után sok, eddig megszokott műanyag tárgytól búcsúzhatunk majd el, például a műanyag evőeszközöktől, tányéroktól, poharaktól.

Annak érdekében, hogy a műanyag tasakok használatára csak valóban indokolt esetben kerüljön sor a törvény termékdíj előírását vagy mértékének megemelését teszi lehetővé.

A Polgári Kisgazdák reménnyel tekintenek a törvény jótékony, környezetet óvó hatásaira magunk és főleg utódaink érdekében is.

 

Dr.Bakos Zoltán