KSH: 4,9 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben / Varga Mihály: 4,3-4,4 százalékkal nőhet idén a magyar GDP

kép forrása: piacesprofit.hu

Magyarország GDP-je a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozottadatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az előző negyedévhez hasonlóan a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

A magyar gazdaság az év második felében is jól fog teljesíteni, a lendület kitart 2019-ben; óvatos becslés szerint 4 százalék helyett 4,3-4,4 százalékos lehet a növekedés idén -mondta a pénzügyminiszter a legfrissebb GDP-adatokról.
Varga Mihály kiemelte, a növekedés a tárca várakozásait is meghaladta. Az előzetes adatok szerint ez a legmagasabb növekedési ütem az egész Európai Unióban – tette hozzá. A GDP adat azért is kedvező, mert közben az államadósság csökkent – mondta a miniszter. Kitért arra is, hogy az eddigi információk szerint a kormányzati intézkedések 1,6 százalékponttal
emelték a növekedést. Kérdésre kifejtette: a német gazdaság tavaly szeptember óta enyhe lejtőn van, ennek elvileg néhány hónapja be kellett volna gyűrűznie Magyarországra. A költségszintek kedvezőbben alakulnak a magyar autóiparban, és az exportpiacok is változtak, diverzifikáltabbak lettek, ezért is kedvezőbb a magyar növekedés a nyugat-európainál.

Jelentősen lassult a gazdasági növekedés az Európai Unióban és az euróövezetben is a második negyedévben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán közzétett második becslése szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) mindkét blokkban. Negyedéves összevetésben Magyarország gazdasága nőtt a legerősebb, 1,1 százalékos ütemben. Éves összehasonlításban Magyarország 5,1 százalékos GDP-növekedéssel vezeti a listát.

A hvg.hu arról cikkez, hogy 2010-hez képest a magyar GDP az utolsó teljes évre, 2018-ra 23,1 százalékkal nőtt, ennél a szlovák, a lengyel és a román gazdaság is nagyobb bővülést tudott. A helyzet még kevésbé rózsás, ha az egy főre eső GDP-t vásárlóerő-paritáson nézzük és az uniós átlag százalékában: a magyar GDP 2010-ben az uniós átlag 64,6 százalékán állt, 2018-ra sikerült 70,2 százalékra felzárkózni; ezzel a magyar gazdaság még mindig az egyik leggyengébb volt az EU-ban – jegyzi meg a lap.
MTI, HVG.HU,