Kormányinfo – Gulyás Gergely: A kormány azt tervezi, hogy újabb ágazatokra terjeszti ki a kötelező oltást

Fotó Vadnai Szabolcs, kormany.hu

Ki dönti el, hogy melyik lesz a harmadik oltás?

Az Index kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy ajánlásokat tesz közzé a kormány, de végső soron a háziorvos vagy az oltóponton működő orvos dönti majd el, hogy kinél melyik vakcina lesz a 3. oltás, már ha erre szükség van.

Mindenkit biztatnak a részvételre a népszavazáson, de százalékokról nem beszélt a miniszter. Felemlítette, hogy a 2016-os migrációs népszavazás nem volt érvényes, mert nem érte el az 50 százalékot a részvéte

Törvény szabályozza a titkos információgyűjtést nálunk, függetlenül attól, hogy milyen eszközzel végzik ezt – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mi alapján állítja a kormány, hogy törvényesek a lehallgatások.

Negyedik hullám

Az esetszámokat alacsonyabban kell meghatároznunk, mint például a tavaly nyári időszakban tették. A nyugat-európai példák azt mutatják, hogy nem fogjuk tudni elkerülni az újabb hullámot, a kérdés továbbra is az, hogy mikor ér el hozzánk, és mekkora védelmet jelent a hazai beoltottak magas száma.

Karácsony Gergely is kezdeményezett népszavazást, és a kormány is, de a két kérdéssorról nem lehet egy napon megtartani a szavazást – jelentette ki Gulyás Gergely. Ezek időpontját egyébként a köztársasági elnök tűzi majd ki.

Pegasus botrány

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elárulta, hogy a kormányülésen nem esett szó a Pegasus-botrányról, mert nem annyira fajsúlyos ügy. Hozzátette: egy olyan hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik abba a nemzetközi környezetbe, amivel a kormány az elmúlt időszakban szembesült.

Itt a delta meg a gamma variáns is

A Nemzeti Népegészségügyi Központban újabb 15 főnél igazolták a koronavírus-variánsok jelenlétét, köztük 14 esetben a delta-, egy esetben a gamma-variánsét (brazil). Eddig összesen 23 főnél mutatták ki a delta-, 2 főnél a gamma-variánst. Minden külföldi kutatási eredmény, a magyar orvosok véleménye is egyértelműen azt mutatja, hogy a delta-variáns terjedése gyorsaságában sokszorosa a korábbi variánsoknak. Az oltások védelmet nyújtanak a delta ellen is, de már kevésbé hatékony módon, mint a korábbi variánsokkal szemben.

A kormány biztosítja az uniós projektek előfinanszírozásához a forrásokat

A helyreállítási alap ügyében a kormány ma is tárgyal az Európai Bizottság képviselőivel. A helyreállítási alaphoz kapcsolódó pályázatokat a kormány biztosítani fogja, előfinanszírozás lesz a hazai projekteknél és majd a megállapodást követően, ha sikerül a pénzek elosztásának üteméről megegyezni, akkor utólag kapjuk meg az uniós pénzeket – mondta Gulyás Gergely.

Népszavazás

Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értékelni, mint hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot, ennek oka a gyermekvédelmi törvény – kezdte Gulyás Gergely. A helyreállítási alapról már megegyeztek, de a törvény elfogadása után Brüsszel újranyitotta a kérdéseket. A népszavazás alkalmas arra, hogy Magyarország pozícióit megerősítsék, ez a legdemokratikusabb megoldás.

Helyreállítási terv

Mivel a jogállamisággal rendszerszintű problémák vannak Magyarországon, az Európai Bizottság mindaddig nem hagyja jóvá az Orbán-kormány által írt gazdasági helyreállítási tervet, amíg a kabinet nem hajtja végre az igazságügy reformját, és nem garantálja, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják.

Veszélyes delta-variáns

Míg korábban a koronavírus alfa- (angol) variánsa volt a domináns, addig az elmúlt hetekben a delta-variáns (indiai) okoz több megbetegedést Európában.

Megfigyelési botrány robbant ki

Több ismert magyar, ellenzéki közéleti személyiséget is megfigyelhettek egy NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával.

Népszavazást kezdeményez a magyar kormány a gyermekvédelem ügyében – jelentette be Orbán Viktor szerdán.

Az öt kérdés:

  1. Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemi átalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló, szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?